5 motive pentru care K-Drama sunt atât de iubite

Entertainment-ul sud-coreean a creat o adevărată isterie la nivel mondial -așa numitul Hallyu sau Korean Wave. De la faptul că au doborât record peste record pe YouTube (BTS este cel mai recent exemplu) și până la Oscarul primit pentru filmul Parasite, aceștia au cucerit mapamondul prin muzica și serialele lor.

Citiți câteva dintre motivele pentru care eu cred că serialele lor sunt atât de bune și de iubite, sau urmăriți acest video în care compar Hollywood cu Hallyu.

Profunzimea și emoția pe care o transmit

Serialele coreene au o mare profunzime și sunt foarte emoționante, iar asta cred că vine din istoria tumultoasă a Coreei. Pentru puțin context, în 1910 Japonia a anexat Coreea și a urmat o perioadă de 35 de ani de ceea ce va rămâne cunoscut în istorie drept una dintre cele mai agresive procese de colonizare din lume. În plus, Coreea a fost măcinată de încă un război, după ce a fost împărțită în două, pentru că cei din Nord, comuniștii susținuți de Stalin, au invadat Coreea de Sud. Până în prezent, Coreea de Nord rămâne țară comunistă, iar Coreea de Sud a rupt orice legătură cu nordul.

Acest episod al istoriei lor, legat de Japonia, dar și divizarea țării în două, sunt doar o parte dintre marile probleme cu care coreenii s-au confruntat de-a lungul istoriei. Au fost invadați și cuceriți de sute de ori, în ciuda faptului că ei nu au invadat sau atacat vreodată alte popoare. De fapt, unii consideră că acesta este unul dintre motivele pentru care arta, literatura, filmele și muzica lor are o profunzime atât de mare, o oarecare tristețe și nostalgie. Pentru că atunci când creează, accesează momentele triste și dureroase prin care au trecut și transpun aceste trăiri în artă. Durerea lor ca națiune este exprimată la ei printr-un cuvânt intraductibil, han, care înseamnă o formă de furie și supărare de nestins, direcționată împotriva destinului care i-a chinuit. Cumva, ei simt că nu pot fi răsplătiți vreodată pentru toate durerile prin care au trecut – de aici cred că se trage stilul lor emoționant, profund și dureros din seriale și filme.

Actorii care joacă și arată fantastic

Actorii din K-Dramas arată foarte bine și mai ales joacă incredibil – reușesc să te transpună în poveste și să plângi sau să râzi alături de ei. Actori precum Lee Min-ho, Park Seo-joon, Song Joong-ki, Hyun Bin, Gong Yoo, IU, Bae Suzy, Seo Ye-ji, Park Shin-hye sau Park Min-young au ajuns recunoscuți în întreaga lume. Și nu doar datorită felului în care arată, deși acesta este un aspect important. Ci și datorită felului în care joacă – din punctul meu de vedere majoritatea sunt peste actorii de la Hollywood. Și asta datorită disciplinei lor – coreenii sunt recunocuți ca fiind foarte muncitori, dedicați și ambițioși. Plus că majoritatea așa zișilor idoli, au trecut prin ani întregi de pregătire pentru scenă, un soi de armată foarte strictă, pentru lumea show-bizului. Foarte multe vedete de la ei declară în interviuri că au trecut prin 5 sau chiar mai mulți ani de pregătire la o vârstă fragedă, lucrând câte 12 ore pe zi și cu doar câteva zile libere pe lună, până să debuteze. Există voci care susțin că acest regim de pregătire a vedetelor din Coreea este mult prea dur – oricum ar fi, se pare însă că dă roade, pentru că vedetele lor ajung să strălucească pe scenă.

Romantismul

Un alt motiv important pentru care serialele coreene sunt atât de iubite este felul în care reprezintă iubirea. Dacă vrei să simți fluturașii iubirii, K-Drama sunt cea mai bună alegere. Coreenii îmbină un soi de inocență, pe de o parte, cu sinceritatea în reprezentarea cuplurilor în momente din viața de zi cu zi. Toate scenele lor sunt drăguțe, te fac să visezi și mai ales să te regăsești în probleme prin care trec.

Imaginile minunate

Stilul de filmare este extraordinar și peisajele și cadrele din K-Drama arată de cele mai multe ori spectaculos. De la imagini din insula Jeju, care apare destul de des în K-Dramas, și până la imagini din Seul. De la poduri suspendate care arată spectaculos, cadre filmate de sus, clădiri spectaculoase și decoruri cu o coloratură minunată, toate te fac să visezi și îți încântă privirea. Au o estetică aparte și folosesc o paletă de culori foarte calde, care le dă un aer special și recognoscibil. Ba chiar și felul amuzant în care editează anumite scene, ușor exagerat, cu obrajii foare înroșiți de exemplu, te încântă și te fac să trăiești mai intens momentul. Uneori stilul lor de editare seamănă cu desenele animate, ceea ce întotdeauna mă face să zâmbesc. 🙂

Umorul

Cred că umorul nebunesc este unul dintre punctele forte ale serialelor coreene. Stilul de parodie în care interpretează anumite scene, felul în care introduc umorul chiar și în cele mai tragice povești mi se pare special și foarte mișto. De exemplu, în Strong Woman Do Bong Sooon, într-un episod unul dintre personaje încearcă să explice că Do Bong are super-puteri și nimeni nu îl crede. Începe să urle, să sară în sus și la un moment dat spune: „Credeți-mă, are super-puteri și acestea cresc marțea de la ora 20:00!!!” Aici se referă la ziua și ora de difuzare a serialului în Coreea. Acesta este doar unul dintre exemplele prin care coreenii te fac să râzi până nu mai poți. Mi se pare că sunt foarte dezinhibați din acest punct de vedere – nu le este frică să se prostească, să ia în râs orice subiect, să exagereze cu machiajul, ținutele, aspectul. Faptul că mă fac să râd și mă binedispun cred că este principalul motiv pentru care iubesc serialele coreene.

Voi de ce iubiți K-Drama și ce motive ați mai adăuga la această listă? 🙂

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România.

Facebook Comments

About the author

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *