Interviu cu Diana Peca, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Coreene din cadrul Universității Româno-Americane

Am discutat cu Diana Peca, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Coreene din cadrul Universității Româno-Americane, despre popularitatea culturii coreene la noi în țară și despre activitatea centrului pe care îl coordonează. CSRK organizează constant cursuri de limba coreeană, aceasta fiind una din activitățile principale, însă organizează și de școli de vară, programe culturale ce se desfășoară în Republica Coreea, conferințe, dar și numeroase evenimente culturale, ateliere, lansări de carte etc. Totodată, organizează în București, cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea în România, examenul internațional de competențe lingvistice la limba coreeană – TOPIK – care le dă șansa cursanților (dar și tuturor celor ce-și doresc un certificat recunoscut internațional) să-și evalueze nivelul de limba coreeană și să obțină o diplomă recunoscută inclusiv în Coreea.

Diana, îți mulțumim pentru deschiderea de a discuta cu noi. 😊 Pentru început, spune-ne ce înseamnă Centrul de Studii Romano-Coreene din cadrul Universitatii Romano-Americane, când și cum a luat naștere?

Vă mulțumesc mult și eu pentru invitația de a povesti împreună.

Centrul de Studii Româno-Coreene (CSRK) a fost înființat la sfârșitul anului 2011 ca parte a Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane. Centrul își propune promovarea studiului limbii, culturii și mediului de afaceri coreean celor interesați, atât studenți ai Universității Româno-Americane (așadar viitori oameni de afaceri, diplomați sau specialiști în drept internațional), dar și celor ce sunt pasionați în general de modelul coreean (liceeni, studenți ai altor universități, din București sau România, în general).

New Geopolitics in Eurasia and Northeast Asia

Ce activități ați avut de-a lungul timpului?

CSRK organizează constant cursuri de limba coreeană, aceasta fiind una din activitățile noastre principale, însă la Centru organizăm și de școli de vară, programe culturale ce se desfășoară în Republica Coreea, conferințe, dar și numeroase evenimente culturale, ateliere, lansări de carte etc.

În cadrul centrului știm că organizați și cursuri de limbă coreeană – spune-ne mai multe despre asta.

Într-adevăr, cursurile de limba coreeană se desfășoară în cadrul Centrului nostru în mod constant începând cu anul 2012. Acestea se organizează atât în format fizic cât și online, fiind coordonate de trei profesori: două dintre colegele noastre predau direct de la Seul – Laura Stan și Eunhui Gim, iar Cristina Mantu coordonează grupele noastre ce își desfășoară activitatea fizic, în campus. Cursurile sunt deschise tuturor celor interesați să învețe limba coreeană, cursanții noștri fiind în general elevi de liceu și studenți (din cadrul universității noastre, dar și din cadrul altor instituții). Nu avem o limită superioară de vârstă în ceea ce privește participanții la cursuri, așadar oricine este binevenit.

Câți cursanți aveți anual? Și ce rezultate ați avut până acum? Există oare cursanți care ulterior au obținut burse de studiu în Coreea de Sud, sau stagii de practică? Ce posibilități există în acest sens pentru persoanele care urmează cursurile de limbă coreeană din cadrul CSRK?

În medie, avem aproximativ 200 cursanți/an, iar după fiecare perioadă de înscriere formăm liste de așteptare pentru modulul următor. Deși este o limbă ce nu se învață cu ușurință, suntem mândri să observăm felul în care progresează cursanții noștri odată cu fiecare modul parcurs. Încă din 2016, CSRK organizează în București, cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea în România, examenul internațional de competențe lingvistice la limba coreeană – TOPIK, acesta le dă șansa cursanților noștri (dar și tuturor celor ce-și doresc un certificat recunoscut internațional) să-și evalueze nivelul de limba coreeană și să obțină o diplomă recunoscută inclusiv în Coreea.

De asemenea, Centrul nostru s-a implicat activ în strategia de internaționalizare a Universității Româno-Americane, astfel în prezent avem un număr important de parteneri activi în Republica Coreea. Studenții noștri au șansa de a participa la școli de vară internaționale organizate de instituțiile partenere (SeoulTech University, Hanyang University), de a beneficia de burse Erasmus+ pentru a studia un semestru la partenerii noștri (cei mai mulți studenți aleg să meargă la: Konkuk University, Chonnam National University, Dankook University, Hanyang University), iar în primăvara anului 2023 una dintre studentele noastre a participat la un program de internship într-o companie importantă din Republica Coreea.

K-Lovers Festival

De ce crezi că tinerii aleg să studieze limba coreeană? Este totuși o limbă izolată, spre deosebire de engleză, franceză, italiană sau spaniolă, nu este o limbă de circulație internațională și mai are și un alt alfabet…Ce crezi că atrage tinerii spre a studia limba?

Deși motivația fiecăruia poate fi diferită și depinde de multe elemente, pot împărtăși câteva dintre motivele pe care le întâlnim cel mai des la cursanții noștri. Depinde foarte mult și de vârsta fiecăruia, însă există foarte mulți tineri care își doresc să ajungă să studieze la un moment dat în Republica Coreea (fie pentru un semestru, fie pentru un program de licența/masterat/doctorat), urmând apoi să decidă pe ce drum vor continua în carieră. Avem de asemenea studenți ce își doresc să aibă un avantaj competitiv important pe piața muncii atunci când vor finaliza studiile, astfel consideră cunoașterea acestei limbi un atu.

Totuși, cred că un avantaj important pentru cei ce încep studiul unei limbi atât de diferită de limba română, este pasiunea. Cei mai mulți cursanți ai noștri sunt în primul rând pasionați de Coreea, astfel le este mai ușor să se motiveze și să persevereze în studiul limbii.

Faptul că pentru mulți dintre cursanții noștri “ușa” către Coreea se deschide deseori prin intermediul muzicii K-Pop sau a serialelor K-Drama, face ca învățarea limbii să fie un proces plăcut. Deseori acest prim pas îi face să-și dorească să cunoască mai mult, să învețe limba în care cântă trupele preferate sau în care vorbesc actorii preferați, să descopere și laturi ale culturii tradiționale, sau istoria acestei țări.

Ești coordonatorul Centrului de Studii Romano-Coreene – ce presupune activitatea ta și când a început această frumoasă poveste?

Povestea CSRK a început la finalul anului 2011, atunci când alături de colegul meu, Șerban Georgescu (directorul Departamentului de Studii Asiatice), am înființat acest Centru. Universitatea Româno-Americană găzduia deja activitatea de succes a Centrului de Studii Româno-Japoneze, acesta fiind fondat de Șerban în anul 2005. La momentul respectiv fenomenul K-Pop în România era încă la început, totuși era imposibil să nu prevedem succesul din viitorul apropiat. De asemenea, avântul economic spectaculos al Republicii Coreea din ultimele decenii ne-a motivat să privim cu atenție spre acea zonă a lumii.

Astfel, în calitate de coordonator al Centrului, administrez și organizez, cu sprijinul echipei noastre, toate activitățile din portofoliul CSRK (cursuri, evenimente, conferințe, școli de vară, programe culturale etc.), identific noi oportunități de colaborare cu mediul academic sau de afaceri, întrețin/consolidez/extind relația cu partenerii noștri și predau/organizez sesiuni de training axate pe comunicarea de afaceri cu parteneri din Coreea (programe destinate atât studenților, dar și companiilor).

Gala Korea Corner

Presupunem că iubești cultura coreeană…când și cum a apărut pasiunea aceasta în viața ta?

La început acestui drum, al pasionatului de Coreea, mărturisesc că priveam lucrurile din perspectiva absolventului de Afaceri Internaționale. Republica Coreea este o țară impresionantă  din punct de vedere al creșterii economice din ultimele decenii, în ciuda resurselor naturale extrem de limitate.  Vorbim despre o țară ce a înțeles acum mult timp că resursa sa principală este omul, iar acest lucru este vizibil inclusiv prin prisma nivelului de dezvoltare al sistemului de învățământ. Vorbim despre o țară cu rată de alfabetizare de aproape 100%, cu universități performante ce ocupă poziții importante în topurile internaționale.

Menționez de asemenea că odată cu înființarea Centrului de Studii Româno-Coreene și pentru mine s-au deschis foarte multe uși ale cunoașterii. Pot spune ca atât eu, dar și pasiunea mea pentru Coreea au crescut odată cu Centrul.

În ultimii ani fenomenul Korean Wave a expodat peste tot în lume, iar popularitatea conținutului coreean a crescut și la noi. Ce crezi că îi face pe români să rezoneze cu această cultură?

În ciuda faptului că vorbim despre o țară “la celălalt capăt al lumii”, așa cum pare uneori privind din România, cred că există totuși destul de multe elemente comune ce apropie țările noastre.

La o primă impresie, cultura coreeană este foarte diferită de a noastră – de la limbă, alfabet, distanță și până la obiceiuri. Totuși, ai descoperit similarități?

Așa cum spuneam mai sus, cred că România și Republica Coreea au, surprinzător, destul de multe în comun. Atât România, cât și Coreea s-au aflat în contexte istorice ce au format societăți flexibile și reziliente, adaptându-se ușor schimbărilor. De asemenea, am simțit deseori căldura și ospitalitatea coreenilor, sentimente pe care mulți străini le trăiesc atunci când iau contact cu românii.

Coreenii iubesc, ca și noi, socializarea la o cină delicioasă, iar de-a lungul timpului am identificat preparate coreene interesante ce seamănă într-o oarecare măsură cu mâncarea românească (varză murată/kimchi, ciorba de burtă/gopchang-jeongol, ciolan etc.).

Vizita Dankook University, Seul
Vizita Hanyang University, Programul Cultural in Coreea

Ai vizitat Coreea de Sud? Ce ți-a plăcut mai mult acolo? Ce te-a surprins?

Am avut ocazia să călătoresc de câteva ori în Coreea de Sud, fie în vizită de lucru la universitățile partenere de acolo, dar și cu ocazia programului cultural pe care îl organizăm acolo. Este greu de ales un lucru ce mi-a plăcut cel mai mult, mai ales că am ajuns acolo în contexte diferite. Totuși, pot menționa ce m-a impresionat la prima mea vizită în Seul. Orașul, este oglinda perfectă a amestecului dintre tradiție și modernitate, elemente contrastante ce se întrepătrund într-un echilibru uimitor atunci când vorbim despre cultura coreeană.  Palate vechi din vremea vechilor dinastii, cartierul Bukcheon celebru pentru casele cu arhitectură tradițională, conservate perfect, dăinuie în inima orașului, înconjurate de cartiere moderne și clădiri de sticlă, într-un echilibru ce-și are propriul farmec.

În ceea ce privește elementul surprinzător, oricât de mult mă gândesc, în minte am un singur cuvânt – siguranța. Am fost uimiți atunci când în plină pandemie de coronavirus, primii parteneri care au reluat schimburile de studenți au fost universitățile din Coreea (cu măsuri stricte de siguranță, desigur) sau, poate mulți dintre noi știm deja că în Coreea este obișnuit să îți rezervi masa la cafenea lăsând telefonul pe aceasta, în semn că este ocupată, până te duci să-ți ridici comanda, iar telefonul nu dispare.

Recomandă-ne o carte de autor coreean, un film sau serial și o melodie coreeană…

Îmi face mare plăcere să descopăr cărți, filme, muzică din Republica Coreea, cred că toate acestea contribuie semnificativ la cunoașterea culturii unei țări. Astfel, vă pot împărtăși ultimele cărți/filme/melodii descoperite ce mi-au rămas mai profund în suflet. În ceea ce privește cartea, va trebui să mă opresc la romanul Vorbește-mi despre tata, al autoarei Kyung-sook Shin. M-am apropiat mai mult de carte întrucât am avut plăcerea de a participa și contribui la evenimentul de lansare dedicat romanului (organizat împreună cu editura Humanitas Fiction), alături de doamna Diana Yuksel, traducătoarea romanului, doamna Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro, și domnul Șerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice.

Gândindu-mă la filmele vizionate în ultima vreme, povestea descoperită în filmul Din Alte Vieți (Past Lives) m-a fermecat. Am descoperit Coreea în cele mai mici detalii prezente în film – imagini, sunete, în dialogurile personajelor, în povestea întreagă. Este minunat de privit.

Atunci când mă gândesc la muzică, este destul de dificil să recomand o singură melodie, deoarece ascult genuri destul de diferite de muzică în funcție de dispoziție/perioada în care mă aflu. Ce pot să vă spun însă, este că în ultimele zile, am lucrat cu foarte mult spor ascultând jazz coreean, am simțit că este muzica perfecta pentru a intra în atmosfera unei noi ediții a festivalului K-Lovers în timp ce mă pot concentra pe listele lungi de sarcini de îndeplinit.

Se apropie Festivalul K-Lovers – când și cum a apărut acest festival? Spune-ne mai multe despre ce înseamnă K-Lovers.

Festivalul K-Lovers se află anul acesta la cea de-a 9 a ediție și exact așa cum intuim încă din nume, acesta își propune să aducă cultura și tradițiile din Coreea de Sud mai aproape de publicul din România. Evenimentele sunt organizate alături de Ambasada Republicii Coreea în România, unul dintre cei mai importanți parteneri ai CSRK încă de la înființare, fără de care nici acest festival nu ar fi posibil.

Ne propunem ca fiecare ediție să reunească elemente culturale coreene diverse, tradiționale și moderne. Astfel, programul include de regulă o serie de workshopuri (instrumente de percuție coreene – Samulnori, dans tradițional cu evantaie – Buchaechum, dans și muzică K-Pop, costume tradiționale coreene – Hanbok, bucătărie coreeană etc.), dar și spectacole cu artiști invitați din Republica Coreea. Începând cu anul 2021, odată cu deschiderea proiectului Korea Corner (spațiu destinat tuturor pasionaților de limba și cultura coreeană, unde doritorii pot găsi cărți ale autorilor coreeni, filme celebre și se pot bucura de diverse evenimente culturale, conferințe și lansări de carte.), am introdus în program Gala Korea Corner, aceasta devenind evenimentul central al festivalului.

La ce activități pot lua parte bucureștenii în cadrul K-Lovers de anul acesta?

Ediția de anul acesta a Festivalului K-Lovers va avea loc în perioada 29 – 30 mai 2024, și se va desfășura sub umbrela „The 8th Korea Culture Week” organizată de Ambasada Republicii Coreea în România. Festivalul va reuni în cele două zile o serie impresionantă de evenimente: ateliere de dans și muzică K-Pop, ateliere dedicate culturii tradiționale coreene, dar și Gala Korea Corner.

Invitații speciali ai acestei ediții a Festivalului, artiștii din Coreea – Yoonbit, Moment Band, Rosy -ne vor încânta cu un concert ce va include melodii faimoase hituri  K-Pop și  K-Drama, interpretate în stil propriu.

Festivalul va debuta miercuri, 29 mai, ora 18:00, la Universitatea Româno-Americană, cu două ateliere dedicate iubitorilor de dans și muzică K-Pop coordonate chiar de artiștii Rosy și Yoonbit, dar și cu o serie de ateliere dedicate culturii tradiționale coreene (Dancheong – arta colorării decorative tradiționale, Măști Coreene, Buchaechum – dans cu evantaie, Caligrafie, Minhwa – artă populară coreeană, Samulnori – tobe tradiționale coreene, Evantaie Coreene, Mother of Pearl Handcrafting), desfășurate în incinta Universității Româno-Americane.

Evenimentul central al Festivalului K-Lovers, Gala Korea Corner, va avea loc joi, 30 mai, începând cu ora 18:30, în Aula Magna a Universității Româno-Americane. Gala marchează cea de-a treia aniversare a proiectului Korea Corner (spațiu dedicat pasionaților de limbă și cultură coreeană) din cadrul Universității Româno-Americane și va include ceremonia de decernare a premiilor pentru cei mai buni studenți ai Centrului de Studii Româno-Coreene. Spectacolul va fi asigurat de artiștii: Pureun Narae (tobe tradiționale coreene), Syzygy (dans K-Pop) și KROWN (dans tradițional coreean cu evantai), iar seara se va încheia în mod spectaculos cu concertul de K-Pop pregătit de invitații speciali din Coreea.

V-ați gândit ca în viitor să extindeți acest festival și în alte orașe din țară?

Știm că există mulți iubitori ai culturii coreene și în alte orașe din țară, o parte dintre aceștia fiind chiar cursanții noștri și suntem siguri că s-ar bucura de organizarea unor astfel de evenimente și în alte zone ale țării. De asemenea, Ambasada Republicii Coreea inițiază diferite evenimente culturale și în alte orașe, nu doar în București, atunci când este posibil. Astfel, sperăm ca aceste evenimente culturale să devină tot mai frecvente în România, ne-am bucura ca CSRK sa poate fi parte din acestea, în măsura în care va fi posibil.  

 Multumim! 😊

Seollal – Anul Nou Coreean

Aflați mai multe despre K-Lovers Festival din articolul Artiști K-Pop din Republica Coreea invitați la a 9-a ediție a Festivalului K-Lovers, ce are loc în perioada 29-30 mai 2024.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *