3 idei fascinante pe care le-am descoperit învățând limba coreeană

Recent am început să învăț limba coreeană, pentru că mă fascinează limba și cultura Coreei de Sud.

Sunt foarte multe motive pentru care mă fascinează Coreea, printre care si entertainment-ul sud-coreean, felul în care promovează cultura pop prin kdrama & kpop (mai ales că lucrez în domeniul entertainment-ului, este de mare interes pentru mine). Îmi place imaginea lor, felul în care montează materialele video, sensibilitatea și valorile lor (atât de diferite de ale noastre). Și mi se pare foarte inteligent felul în care au reușit să exporte cultura lor pop în țări care nu vorbesc o boabă de coreeană. Ei o fac susținut, metodic și am observat că multe filme sau videoclipuri coreene au la început un disclaimer care anunță că este „finanțat de Guvern”. Iar politica aceasta dă rezultate, pentru că au provocat o adevărată isterie la nivel mondial prin exportul culturii lor pop, așa numitul Hallyu sau Korean Wave. De la faptul că au doborât record peste record pe YouTube (GanGan Style, BTS) și până la recentul Oscar primit pentru filmul Parasite, aceștia au cucerit mapamondul prin cultura lor. M-as bucura și eu să trăiesc într-o țară care susține arta (sub toate formele ei).

Într-o lume în care țările încearcă să domine prin mijloace hard precum putere militară sau economică, Coreea de Sud folosește ustensile dintr-o zonă mult mai eluzivă, dar și dificilă, precum cultura pop, divertismentul, moda și serviciile de frumusețe.

Revista BIZ

Îmi mai place și faptul că au o societate extrem de competitivă și au dorința arzătoare de a se remarca, de a ieși în față. Ca să înțelegeți cât de departe merge ambiția lor, pasiunea pentru dezvoltare personală și studiu, sud-coreenii sunt fascinați de forme de conținut online care pentru restul lumii pot părea cel puțin bizare. De exemplu Gongbang, plăcerea de a urmări pe YouTube video-uri cu oameni care învață, studiază.

Suntem o cultură axată pe rezultate, ne plac clasamentele, suntem competitivi, încă din școală notele sunt foarte importante. Pe de o parte, asta este bine pentru că ne-a ajutat să facem progrese majore într-o perioadă foarte scurtă de timp, dar pe de altă parte există foarte multă competiție care creează stres și tensiune. Revista BIZ

Având în vedere câte lucruri fascinante am descoperit în legătură cu cultura sud-coreenilor, eram convinsă că și în momentul în care mă apuc de învățat limba lor voi descoperi lucruri interesante. Ceea ce s-a și întâmplat, iar mai jos vă povestesc despre câteva lucruri fascinante.

Semnele care compun vocalele limbii coreene reprezintă cerul, pământul și omul ‘●’ ‘ㅡ’ ‘ㅣ’ 

Acesta este cel mai interesant amănunt pe care l-am învățat la începutul cursurilor de limba coreeană. Formele care compun vocalele alfabetului coreean repezintă cerul, pământul și omul. Prima formă de bază, ‘●’, reprezintă cerul, a doua, ‘ㅡ’ , simbolizează pământul, iar a treia formă, ‘ㅣ’ , indică ființele umane, care stau pe pământ, sub cerul înstelat. Acestea trei sunt considerate elementele fundamentale ale lumii în majoritatea culturilor asiatice. Cred că este cea mai profundă și poetică idee pe care am descoperit-o în legătură cu un alfabet, până acum.

Limba coreeană este unică și izolată

Dacă majoritatea limbilor provin dintr-o familie mai mare și se înrudesc și cu alte limbi (precum se înrudesc româna, franceza și italiana, spre exemplu), limba coreeana este considerată o limbă izolată de către lingviști, ceea ce înseamnă că nu are legătură cu nicio altă limba de pe planetă.

Alfabetul coreean este unic

Și alfabetul pe care îl folosesc este unic în lume, creat special pentru limba coreeană, de către regele Sejong, în secolul XV. Deși limba exista de mai bine de o mie de ani, coreenii foloseau până la regele Sejong, caracterele chinezești în scris. Regele a creat acest alfabet din dorința de a alfabetiza poporul său. Alfabetul are 24 de litere care sunt grupate în scris în blocuri de silabe formate din 2, 3 sau 4 litere, care se scriu împreună, într-un cadran, și se citesc de la stânga la dreapta. Hangul, alfabetul coreean, este unul dintre cele mai tinere din lume și este considerat și unul dintre cele mai simple și bine întocmite, fiind descris de către lingviști drept remarcabil.

Coreeni își iubesc atît de mult alfabetul și limba scrisă, încât i-au dedicat o sărbătoare națională anuală, atât în Coreea de Sud cât și în Coreea de Nord, denumită Ziua Alfabetului.

Coreenii folosesc adesea „noi” în loc de „eu”, datorită valorilor confucianiste

În situațiile în care noi am spune „al meu” sau „eu”, folosind singularul, coreenii folosesc pluralul, spunând „al nostru” sau „noi”. Această practică provine din filozofia consucianistă și valorile lor, prin care pun accentul pe comunitate și familie, nu pe individ.

Am și un canal de YouTube, unde vorbesc despre despre aventura de a învăța limba coreeană, despre cultura și istoria Coreei de Sud și multe alte lucruri legate de ei. Vă invit și aici! 🙂

Dacă sunteți și voi pasionați de cultura coreeană, mă puteți urmări și pe Instagram sau Facebook. ❤️

Facebook Comments

About the author

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *