Zece dintre cele mai memorabile drame sud-coreene ale anilor 90’

Cultura sud-coreeană a început să se răspândească în întreaga lume încă din anii 1990 și a continuat să înflorească de-a lungul anilor 2000, în special în ceea ce privește serialele de televiziune. K-dramele (sau dramele coreene), au explodat pe scena serviciilor de streaming! Acest lucru le-a permis telespectatorilor din întreaga lume să vizioneze serialele cu subtitrări în limba lor maternă.

Multe drame coreene sunt populare datorită modei, stilului și culturii pe care le reprezintă. Reunind un amestec sofisticat de dorință emoțională, atractivitate senzuală și devotament față de familie, aceste drame au captat inimile multor oameni din întreaga lume. Mai jos, vom menționa câteva drame nemuritoare din epoca emblematică a anilor 90’:

10. Jealousy (1992)

Serialul Jealousy a fost difuzat pe MBC (Munhwa Broadcasting Corporation) în 1992, și este considerat unul dintre precursorii valului Hallyu. Drama se axează pe povestea lui Lee Young-ho (Choi Soo-jong) și Yoo Ha-kyung (Choi Jin-shil), care au fost cei mai buni prieteni încă din copilărie. Înaintarea în vârstă, însă, aduce, totodată, și relații amoroase.

Când Young-ho începe să se întâlnească cu o fată, Ha-kyung își dă seama că sentimentele ei pentru cel mai bun prieten sunt mult mai puternice decât și-ar fi putut imagina vreodată. În această poveste  a maturizării, Ha-kyung trebuie să facă față sentimentului de iubire și să rămână prietenă cu Young-Ho, în timp ce încearcă să urmeze cursul ireversibil al vieții.

9. The Last Dance (1993)

Deși nu este un serial, acest film, produs în Coreea de Sud, se potrivește categoriei despre care discutăm în multe alte moduri, incluzând interpretarea dramatică a ultimelor momente ale vieții. 

Un regizor de succes, pe nume Buhei Mikai (Rentaro Mikuni), care are peste 60 de ani, se îmbolnăvește, iar familia și prietenii lui încearcă să-i ascundă faptul ca acesta a fost diagnosticat cu cancer. Filmul are in vedere călătoria pe care o parcurge spre a-și accepta soarta și a-și termina ultimul film, având toate elementele unei k-drame de succes.

8. Love in Your Bosom (1994)

All my love for you (1994).flv - YouTube

Love in Your Bosom, realizată în anul 1994, este o dramă sud-coreeană romantică, care îi situează în centrul acțiunii pe Jin-joo (Shin Ae-ra), o fată de clasă inferioară, care ar accepta orice slujbă ciudată doar pentru a preveni și a-și împiedica familia să cadă în sărăcie. Intriga apare atunci când începe să lucreze într-un magazin de haine din mall-ul local, deținut de familia lui Poong-ho (Cha In-pyo).

Aceștia vor lega o relație, în timp ce Poong-ho va încerca să mențină controlul asupra companiei familiei sale, iar Jin Joo să trecă prin încercările la care o supune viața. Love in Your Bosom amintește de comediile romantice clasice din anii 1990 și începutul anilor 2000, fiind un serial grozav de vizionat!

7. The Last Match (1994)

The Last Match este un serial de televiziune din anul 1994, în care se prezintă viețile și greutățile membrilor a două echipe de baschet universitare. Distribuția fiind formată din actorii  Son Ji-chang, Lee Sang-ah, Jang Dong-gun, Shim Eun-ha, Lee Jong-won și Shin Eun-kyung, The Last Match a fost difuzat pe MBC, având un total de 16 episoade.

Acesta este similar multor emisiuni de televiziune pentru adolescenți, bazate pe sport, și reprezentative acestei epoci.

6. Hotel (1995)

Regizat de Kim Ki-ho și Lee Jin-suk,  Hotel este un film din anul 1995, care îmbrățișează pe deplin plotul k-dramelor. Im Hyung-bin (Han Seok-kyu), preia conducerea hotelului familiei sale, chiar dacă nu vrea să aibă în grijă unul. Alături de fratele său vitreg, Im Kyung-bin (Lee Jin-woo), care s-a întors recent în Coreea după ce a obținut o diplomă în management hotelier în SUA, Hyung-bin trebuie să împiedice hotelul să cadă în ruină, întrucât alegerile lor au un impact puternic. Specialista în relații publice a hotelului, Han Su-min (Lee Seung-yeon), este blocată în mijlocul celor doi frați, creând un clișeu clasic: o poveste în care este integrat un triunghi amoros.

5. Sandglass (1995)

Sandglass » Dramabeans Korean drama episode recaps

Una dintre cele mai bine primite drame coreene, este Sandglass, din anul 1995. Pe parcursul celor 24 de episoade, se prezintă povestea a trei prieteni – Park Tae-soo (Choi Min-soo), Kang Woo-suk (Park Sang-won) și Yoon Hye-rin (Go Hyun-jung) – ale căror vieți sunt afectate de represiunea civilă și politică a coreenilor din anii 1970 și 1980. Serialul Soundglass a devenit o parte semnificativă a culturii coreene, datorită felului în care a ales să abordeze un subiect tabu la momentul difuzării – Mișcarea de Democratizare Gwangju din 1980 -, un eveniment militar real, care a dus la un adevărat masacru.

4. First Love (1996)

First Love este una dintre cele mai fascinante k-drame ale anilor 90’. Afișând 66 de episoade de-a lungul unui an de difuzare, emisiunea a fost un incredibil succes. Potrivit lui Beng Huat-chua și Kōichi Iwabuchi, editorii cărții Cultura populară din Asia de Est: analizând valul coreean, First Love este „a doua dramă coreeană cu cele mai bune recenzii din toate timpurile, pe baza evaluărilor audienței unui singur episod, ajungând la 65,8% la difuzarea sa finală, din 20 aprilie 1997”.

Prezentând o poveste de dragoste, pierdere și dramă în cadrul familiei, acest serial se concentrează pe o familie de fermieri săracă, care îi include pe frații Sung Chan-woo (Bae Yong-joon) și Sung Chan-hyuk (Choi Soo-jong), sora lor, Sung Chan-ok (Song Chae-hwan) și pe tatăl acestora, Sung Duk-bae (Kim In-moon).

3. Propose (1997)

Propose este un serial din anul 1997, care încearcă să răspundă la întrebarea ,,Ce este dragostea cu adevărat?” și dacă pot exista diferite forme de iubire în relațiile unei persoane. Oare ce separă dragostea platonică de dragostea romantică, și oare se poate estompa această linie?

Pe parcursul celor 14 episoade, un grup de prieteni, fomat din Jung Soo-bin (Ryu Si-won), Kim Yu-ran (Kim Hee-seon) și Bae Min-seok (Lee Chang-hoon), învață adevăratul sens al iubirii. Asemănător filmelor care se concentrează pe cei mai buni prieteni care se îndrăgostesc de alți oameni doar pentru a realiza faptul că, deși au fost prieteni, ei s-au iubit întotdeauna, seria se descurcă minunat în a face această poveste credibilă!

2. Star in My Heart (1997)

O altă dramă uimitoare din anul 1997, este Star in My Heart, care conturează povestea unei fete orfane, pe nume Lee Yun-hee (Choi Jin-sil), care a fost  adoptată. Noua ei casă, însă, este departe de a fi una confortabilă. Când oamenii află că Yun-hee posedă un talent artistic ascuns, aceasta pornește într-o călătorie la care nu ar fi visat niciodată.

Asemănătoare din unele puncte de vedere cu povestea clasică a Cenușăresei, există o mamă vitregă rea (Park Won-sook) și o soră vitregă – Ahn Yi-hwa (Jo Mi-ryung), precum și un interes amoros, Kang Min-hee (Ahn Jae-wook), care încearcă să-i facă viața dificilă. Fiind una dintre primele drame coreene difuzate în afara Coreei de Sud, Star in My Heart a pus k-dramele în fața multor spectatori, și a permis ca anumite dintre vedetele sale să devină cunoscute și în străinătate.

1. Mister Q (1998)

Mister Q este un serial coreean realizat în anul 1998, cu un total de 18 episoade, difuzate în decursul a două luni. 

Serialul ni prezintă pe noii membri ai companiei de modă Lala, Kang-to Lee și Hae-won Han, interpretați de Kim Min-jong și Kim Hee-seon, care sunt transferați într-un alt loc și știu că timpul lor acolo este de scurtă durată. Angajații aveau obiceiul de a fi plasați temporar în acel departament, înainte de a fi concediați. Dar, Kang-to Lee și Hae-won Han nu sunt niște angajați obișnuiți: alegând să iasă în față și să ia atitudine, aceștia au succes și prezintă abilități ascunse, forțând compania să îi păstreze în funcție. Mister Q este o poveste despre înfruntare a adversității și triumful asupra celor care doresc să doboare o persoană.

Ați vizionat vreuna dintre aceste k-drame? Care v-a impresionat cel mai mult?

Sursa

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *