Coreea de Sud vs Coreea de Nord. Lansare de carte și dezbatere în prezența ambasadorului RIM Kap-soo

Luni, 4 aprilie, de la ora 19.00, are loc un eveniment, o discuție despre Coreea de Sud și Coreea de Nord, prilejuită de cele două volume dedicate acestora, recent publicate în colecția Corint Istorie: 𝓒𝓸𝓻𝓮𝓮𝓪 𝓭𝓮 𝓢𝓾𝓭. 𝓟𝓸𝓿𝓮𝓼𝓽𝓮𝓪 𝓾𝓷𝓾𝓲 𝓯𝓮𝓷𝓸𝓶𝓮𝓷 𝓮𝓬𝓸𝓷𝓸𝓶𝓲𝓬, 𝓹𝓸𝓵𝓲𝓽𝓲𝓬 ș𝓲 𝓬𝓾𝓵𝓽𝓾𝓻𝓪𝓵și𝓒𝓸𝓻𝓮𝓮𝓪 𝓭𝓮 𝓝𝓸𝓻𝓭. 𝓥𝓲𝓪ț𝓪 𝓭𝓲𝓷𝓬𝓸𝓵𝓸 𝓭𝓮 𝓬𝓵𝓲ș𝓮𝓮. La evenimentul de lansare vor lua parte: Excelența Sa Dl. RIM Kap-soo – Ambasadorul Republicii Coreea în România, alături de domnii Adrian Cioroianu, Cristian Diaconescu, Claudiu Degeratu și Sorin Turturică. Cei din București pot participa la acest eveniment, care are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, începând cu ora 19.00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. De asemenea, pentru cei care nu pot fi prezenți fizic la eveniment, acesta va fi difuzat live pe pagina de Facebook a librăriei Humanitas, precum și pe canalul de YouTube al editurii Corint.

𝓒𝓸𝓻𝓮𝓮𝓪 𝓭𝓮 𝓢𝓾𝓭. 𝓟𝓸𝓿𝓮𝓼𝓽𝓮𝓪 𝓾𝓷𝓾𝓲 𝓯𝓮𝓷𝓸𝓶𝓮𝓷 𝓮𝓬𝓸𝓷𝓸𝓶𝓲𝓬,

𝓹𝓸𝓵𝓲𝓽𝓲𝓬 ș𝓲 𝓬𝓾𝓵𝓽𝓾𝓻𝓪𝓵


Transformarea uimitoare a Coreei de Sud, produsă de-a lungul unei generații, într-o putere economică și o democrație înfloritoare poate reprezenta un model pentru multe țări aflate în curs de dezvoltare. Cum au reușit coreenii să realizeze „miracolul asiaticˮ, deși au trecut prin secole de dominație străină și un război nimicitor și neavând o tradiție democratică anterioară? Odată obținută această bunăstare, care este pasul următor? Va deveni Coreea de Sud o țară bogată, dar cu o societate îmbătrânită, stagnantă și lipsită de vitalitate? Sau dinamismul societății coreene – și posibilitatea de a primi străinii cu ospitalitate – îi va permite să realizeze un alt miracol, conducând-o, de această dată, în fruntea clasamentului țărilor din lume în materie de calitate a vieții?Daniel Tudor este un jurnalist care a trăit timp de un deceniu în Coreea de Sud și a căutat răspunsul la aceste întrebări, intervievând afaceriști prestigioși, politicieni, lideri religioși, legende ale sportului, poeți, vedete rock și erudiți. Această fascinantă și neconvențională carte cercetează fundațiile culturale, caracteristicile, implicarea societății în politică, afaceri și locuri de muncă, regulile familiale și manifestarea în domenii ca gastronomia, muzica și cinematografia, precum și chestiunile sociale atât de importante pentru viitorul Coreei, inclusiv interacțiunile lor cu străinii. Astfel, atinge diferite subiecte precum șamanismul, relațiile de clan, dilema cu privire la relația cu vecina Coreea de Nord (rudă sau inamic), legende referitoare la modul în care se fac afaceri și explicația cu privire la problemele sociale cauzate de învățarea limbii engleze.Această ediție cuprinde și materiale noi legate de evenimentele recente, precum demiterea doamnei președinte Park sau incidentul de la Sewol.***


𝓒𝓸𝓻𝓮𝓮𝓪 𝓭𝓮 𝓝𝓸𝓻𝓭. 𝓥𝓲𝓪ț𝓪 𝓭𝓲𝓷𝓬𝓸𝓵𝓸 𝓭𝓮 𝓬𝓵𝓲ș𝓮𝓮


Coreea de Nord este o țară în care toată lumea trebuie să venereze un dictator atotputernic, o țară în care disputele cu vecina Coreea de Sud degenerează mereu în violențe, unde sunt detonate cu o îngrijorătoare regularitate bombe nucleare și unde se presupune că aproape toată lumea se află în pragul înfometării. Reprezintă toate acestea o viziune corectă a vieții de zi cu zi din Coreea de Nord actuală? Citiți această carte pentru a afla!În șapte capitole antrenante, autorii dezvăluie cum arată cu adevărat viața nord-coreenilor de rând. Ei se folosesc de nenumărate surse documentare – de la interviuri cu liderii elitei politice conducătoare de la Phenian la transfugi, de la diplomați la reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și comercianți transfrontalieri, precum și de relatări în engleză, coreeană și chineză, făcând o sinteză extrem de complexă a societății nord-coreene de azi. Din aceste surse rezultă că în Coreea de Nord banii pot cumpăra aproape tot ce dorești și că oamenii obișnuiți, deopotrivă săracii și bogații, se bucură mai tot timpul de muzica K-pop (pop coreeană), blugii skinny, dramele TV sud-coreene și filmele chinezești sau americane aduse prin contrabandă în țară și vândute pe carduri micro SD, DVD-uri și stickuri USB de rețele de traficanți care se folosesc de piața neagră pentru a pune o pâine pe masă.Aceste informații arată că societatea nord-coreeană trece prin schimbări rapide și dinamice. Așa cum Războiul Coreean dintre anii 1950 și 1953 a dat naștere unei generații de sud-coreeni perfecționiști, autorii cred că foametea de la mijlocul anilor ʼ90 din Coreea de Nord a determinat importante transformări sociale și economice care, în cele din urmă, vor impulsiona Coreea de Nord și pe locuitorii ei către realizări semnificative.

Despre RIM Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România


Excelența Sa, domnul RIM Kap-soo, este ambasador al Republicii Coreea în România din martie 2022.

S-a alăturat Serviciului Exterior al Republicii Coreea în 1995, iar cariera sa s-a axat în mare parte pe problematica Peninsulei Coreene și pe neproliferare și sancțiuni. Printre misiunile sale în străinătate se numără Misiunea Permanentă pe lângă Organizația Națiunilor Unite de la New York, precum și Ambasadele de la Viena și Amman. În plus, a lucrat la Viena în calitate de expert senior în domeniul neproliferării la Departamentul de Garanții al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Înainte de a ajunge la București, a ocupat funcția de director general al Biroului pentru Regimul Permanent de Pace din Peninsula Coreeană și a fost asistent senior al Președintelui Republicii Coreea pe probleme de securitate națională.

Este laureat al Premiului Președintelui pentru servicii deosebite în 2015 pentru angajamentul și serviciile sale.

Originar din Republica Coreea, ambasadorul RIM a absolvit Universitatea Națională din Seul cu o diplomă de licență în științe politice, urmată de o diplomă postuniversitară la Universitatea din Oxford (St. Johns College) și un masterat în politică internațională la London School of Economics (LSE).

Este autorul a două cărți despre neproliferare și sancțiuni internaționale – “Arms Control and Non-proliferation (2003)” și “Politics of the UN Security Council Sanctions (2013)”.

Vorbește limba engleză și deține cunoștințe la nivel conversațional de franceză și germană. Este căsătorit și are un fiu.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *