Vă mai aduceți aminte de primele drame urmărite?

Astăzi fac o plimbare pe bulevardul nostalgiei și mă întorc în 2010, anul când am urmărit prima kdramă, Boys Over Flowers. Au urmat Coffee Prince, Secret Garden, Heart Strings și Playfull Kiss. Nu mai știu exact în ce ordine le-am urmărit, dar știu că de la prima, BOF, am rămas în lumea „kdrama” și deși au fost ani în care nu am mai urmărit seriale asiatice, întotdeauna m-am întors în această lume de când am descoperit-o. În acest articol vorbesc despre cum am descoperit dramele coreene, care au fost primele drame urmărite și cum mi se par după atâția ani (le-am revăzut după 10 ani). Voi vă mai aduceți aminte în ce an ați urmărit prima dramă și care a fost aceea?

Boys Over Flowers (2009)

Am ajuns la BOF datorită variantei japoneze, Hana Yori Dango, care mi-a deschis o nouă lume. Expresia Hana Yori Dango din japoneză înseamnă, mai mult sau mai puțin, să apreciezi substanța în loc de aparență. Și cred că asta m-a atras la povestea din serial: faptul că un personaj răzbește într-o lume a aparențelor. Protagonista este o fată dintr-o familie sărmană, aruncată într-un mediu cu copii răsfățați cărora nu le lipsește nimic și care judecă restul lumii în funcție de rangul social, aspect și relațiile din lumea „bună”. În acest mediu neprimitor și total străin ei, protagonista noastră ajunge să se impună, să se facă plăcută și iubită. Toate personajele trec prin transformări în această dramă: cei „bogați” ajung să prețuiască oamenii pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce au, iar protagonista ajunge să vadă dincolo de fațada superficială a colegilor ei. Este o poveste frumoasă care îți arată că dacă dai o șansă oamenilor din jur poți avea surprize plăcute și poți rezona cu persoane cu care inițial credeai că nu ai absolut nimic în comun. Totodată, este o poveste despre triumf, despre a reuși în pofida greutăților. De aceea mi-a plăcut atât de mult.

Cum spuneam, am ajuns la prima kdramă, Boys Over Flowers prin varianta japoneză, Hana Yori Dango. Deși inițial nu reușeam să deosebesc coreenii de japonezi sau limba lor, treptat, urmărind mai multe drame, am ajuns să le deosebesc și să fiu cu totul cucerită de coreeni, de sensibilitatea, talentul și frumusețea lor.

Trece testul timpului Boys Over Flowers?

Pentru mine nu trece testul timpului această dramă. Dintotdeauna va avea un loc în sufletul meu, fiind prima dramă urmărită, însă am încercat să o revăd acum, după mai bine de 10 ani de la prima vizionare și nu prea mi-a mai plăcut. Sigur, m-am bucurat să revăd personajele, însă nu m-a ținut în priză, nu am mai rezonat cu ele după atâția ani…a rămas doar nostagia. Mi se pare slăbuță, personajele nu au chimie foarte bună iar acum, după atâția ani, protagonista și stilul ei mă enervează.

Hana Yori Dango
Boys Over Flowers

Coffee Prince (2007)

Coffee Prince a fost a doua dramă urmărită și prima în care am văzut clasicul subiect cu „crossdressing”, fata deghizată în băiat. Mi-a plăcut enorm și până în ziua de astăzi rămâne una dintre dramele mele preferate, iar protagonistul, Gong Yoo, feblețea mea. Drama începe cu o confuzie: protagonistul crede despre protagonistă că este băiat și o angajează să pozeze drept iubitul lui. Acesta vrea să își convingă familia că este gay, astfel încât să nu îl mai oblige să meargă la întâlniri și să se căsătorească. În realitate, el este un playboy care vrea să se distreze și refuză responsabilitățile unui adult. Protagonista acceptă pentru că avea mare nevoie de bani și de aici începe totul între ei. Familia lui îl obligă să pună pe picioare o cafenea și să își câștige banii proprii, el, printre alții, o angajează și pe protagonistă la cafenea. Cei doi au o chimie incredibilă și până în zi de azi cred că sunt puține drame unde cuplul să aibă așa o chimie palpabilă pe ecran. Este o poveste care m-a făcut să râd cu gura până la urechi, să mă emoționez până la lacrimi…m-a trecut prin toate stările.

Trece testul timpului Coffee Prince?

DA! Iar dacă nu ați văzut drama, v-o recomand cu căldură. Chiar am revăzut-o recent și în continuare este una dintre cele mai bune comedii romantice văzute. Chiar am văzut un documentar cu actorii din dramă, care s-au reunit după 14 ani de la filmare și m-am emoționat teribil să îi văd împreună după atâția ani, chiar în locațiile unde au filmat drama. Am scris despre documentar aici.

Secret Garden (2010)

Secret Garden este o dramă pe care am văzut-o de cel puțin 5 ori de-a lungul anilor, dacă nu integral de fiecare dată, atunci măcar anumite episoade. Esența dramei constă în diferența dintre clasele sociale și felul în care personajele gestionează această diferență. Este genul de dramă care are tot ce trebuie, sau tot ce îmi place mie:

– elemente fantasy – schimbul de suflete dintre protagoniști (body swap)

– comedie romantică

– protagonist absolut superb (hello, Hyun Bin) – așa l-am descoperit

– emoție – lupta din sufletul personajelor mă emoționează teribil și acum, după atâția ani

– OST minunat

– scene iconice, care au fost reluate și parodiate de nenumărate ori de-a lungul timpului: sărutul cu spumă, costumul de trening cu paiete purtat de protagonist…etc.

Trece testul timpului Secret Garden?

100% DA! Este o dramă bună și acum, la atâția ani după apariția ei. Nu e de mirare, este scrisă de Kim Eun-sook 김은숙, una dintre scenaristele care îmi plac foarte mult. Rezonez cu stilul și dramele sale, tot ea a scris  “A Gentleman’s Dignity” (2012), “The Heirs” (2013), “Descendants Of The Sun” (2016) sau “Guardian: The Lonely and Great God” (2017).

Am urmărit această dramă de nenumărate ori și de fiecare dată retrăiesc emoțiile alături de personaje, chiar dacă știu exact ceea ce urmează să se întâmple. Are o forță incredibilă. Datorită Secret Garden am prins drag și de muzica din Coreea. Nu voi uita niciodată una dintre piesele de pe soundtrack, That Woman, o piesă pe care și acum o mai ascult din când în când.

Heart Strings (2011)

Heart Strings este drama care mi-a deschis apetitul pentru muzica kpop… Nu voi uita niciodată OST-ul acestei drame. Este o dramă clasică cu elevi, acțiunea se petrece la școală și are un ton ușurel, vesel, plin de muzică și comedie. Mi-a plăcut mult atunci când am văzut-o prima oară.

Trece testul timpului Heart Strings?

DA! A fost o supriză tare plăcută, am urmărit-o după atâția ani de la prima vizionare și încă o consider bună. Mi-a dat o stare plăcută, personajele au chimie bună. Iar personajul masculin este foarte bine construit: jucăuș, misterios, amuzant.

Playfull Kiss (2010)

Țin minte că m-am uitat la această dramă pentru Kim Hyun Joong… îmi plăcea de el din Boys Over Flowers, de fapt, mi-a plăcut mai mult decât de Lee Min Ho. Motiv pentru care îmi pare tare rău că Lee Min Ho, deși nu este la fel de talentat și frumos, a ajuns atât de celebru datorită BOF, iar cariera lui Kim Hyun Joong a ajuns pe butuci. Din păcate a fost implicat într-un scandal cu o fostă iubită și nu și-a mai revenit de atunci. A avut ceva tentative de a reveni pe scenă, însă coreenii sunt foarte virulenți la adresa lui. Păcat, în continuare îl consider un actor și un cîntpreț aparte. Are un aer special, misterios.

Trece testul timpului Playfull Kiss?

DA și NU! Dintre dramele cu elevi, cel mai mult am rezonat acum cu Hearstring, mi se pare o dramă construită mai bine decât Playfull Kiss și BOF, încă rezonez cu umorul și cu drama per total. Nu este WOW, dar este mai bună decât BOF.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *