Drame coreene vs. chinezești, japoneze și thailandeze

Succesul răsunător al dramelor coreene, care acum sunt urmărite în toate colțurile lumii, a deschis apetitul și pentru seriale din alte țări asiatice, cum ar fi China, Japonia sau Thailanda. Probabil că și înainte ca dramele coreene să ajungă cunoscute la nivel global, aceste seriale aveau publicul lor din alte țări asiatice, însă faptul că au depășit granițele Asiei cred că se datorează dramelor coreene, care au dat tonul și au deschis apetitul pentru Asia. În acest articol analizez care sunt diferențele dintre dramele din Coreea, China, Japonia și Thailandeze. Deși cele coreene vor rămâne pentru totdeauna preferatele mele, am urmărit de-a lungul timpului și alte drame asiatice și cred că, deși nu se ridică la nivelul celor din Coreea de Sud, au totuși farmecul lor. Totodată, vă recomand și drame care mi-au plăcut din fiecare țară în parte. Sunt curioasă voi ce alte drame asiatice urmăriți în afară de cele din Coreea de Sud și ce părere aveți despre ele.

Dramele coreene

Puncte forte (++)

Profunzimea și emoția pe care o transmit

Serialele coreene au o mare profunzime și sunt foarte emoționante, iar asta cred că vine din istoria tumultoasă a Coreei. Pentru puțin context, în 1910 Japonia a anexat Coreea și a urmat o perioadă de 35 de ani de ceea ce va rămâne cunoscut în istorie drept una dintre cele mai agresive procese de colonizare din lume. În plus, Coreea a fost măcinată de încă un război, după ce a fost împărțită în două, pentru că cei din Nord, comuniștii susținuți de Stalin, au invadat Coreea de Sud. Până în prezent, Coreea de Nord rămâne țară comunistă, iar Coreea de Sud a rupt orice legătură cu nordul. Acest episod al istoriei lor, legat de Japonia, dar și divizarea țării în două, sunt doar o parte dintre marile probleme cu care coreenii s-au confruntat de-a lungul istoriei. Au fost invadați și cuceriți de sute de ori, în ciuda faptului că ei nu au invadat sau atacat vreodată alte popoare. De fapt, unii consideră că acesta este unul dintre motivele pentru care arta, literatura, filmele și muzica lor are o profunzime atât de mare, o oarecare tristețe și nostalgie. Pentru că atunci când creează, accesează momentele triste și dureroase prin care au trecut și transpun aceste trăiri în artă. Durerea lor ca națiune este exprimată la ei printr-un cuvânt intraductibil, han, care înseamnă o formă de furie și supărare de nestins, direcționată împotriva destinului care i-a chinuit. Cumva, ei simt că nu pot fi răsplătiți vreodată pentru toate durerile prin care au trecut – de aici cred că se trage stilul lor emoționant, profund și dureros din seriale și filme.

Actorii care joacă și arată fantastic

Actorii din K-Dramas arată foarte bine și mai ales joacă incredibil – reușesc să te transpună în poveste și să plângi sau să râzi alături de ei. Actori precum Lee Min-ho, Park Seo-joon, Song Joong-ki, Hyun Bin, Gong Yoo, IU, Bae Suzy, Seo Ye-ji, Park Shin-hye sau Park Min-young au ajuns recunoscuți în întreaga lume. Și nu doar datorită felului în care arată, deși acesta este un aspect important. Ci și datorită felului în care joacă – din punctul meu de vedere majoritatea sunt peste actorii de la Hollywood. Și asta datorită disciplinei lor – coreenii sunt recunocuți ca fiind foarte muncitori, dedicați și ambițioși. Plus că majoritatea așa zișilor idoli, au trecut prin ani întregi de pregătire pentru scenă, un soi de armată foarte strictă, pentru lumea show-bizului. Foarte multe vedete de la ei declară în interviuri că au trecut prin 5 sau chiar mai mulți ani de pregătire la o vârstă fragedă, lucrând câte 12 ore pe zi și cu doar câteva zile libere pe lună, până să debuteze. Există voci care susțin că acest regim de pregătire a vedetelor din Coreea este mult prea dur – oricum ar fi, se pare însă că dă roade, pentru că vedetele lor ajung să strălucească pe scenă.

Romantismul

Un alt motiv important pentru care serialele coreene sunt atât de iubite este felul în care reprezintă iubirea. Dacă vrei să simți fluturașii iubirii, K-Drama sunt cea mai bună alegere. Coreenii îmbină un soi de inocență, pe de o parte, cu sinceritatea în reprezentarea cuplurilor în momente din viața de zi cu zi. Toate scenele lor sunt drăguțe, te fac să visezi și mai ales să te regăsești în probleme prin care trec.

Umorul

Cred că umorul nebunesc este unul dintre punctele forte ale serialelor coreene. Stilul de parodie în care interpretează anumite scene, felul în care introduc umorul chiar și în cele mai tragice povești mi se pare special și foarte mișto. De exemplu, în Strong Woman Do Bong Sooon, într-un episod unul dintre personaje încearcă să explice că Do Bong are super-puteri și nimeni nu îl crede. Începe să urle, să sară în sus și la un moment dat spune: „Credeți-mă, are super-puteri și acestea cresc marțea de la ora 20:00!!!” Aici se referă la ziua și ora de difuzare a serialului în Coreea. Acesta este doar unul dintre exemplele prin care coreenii te fac să râzi până nu mai poți. Mi se pare că sunt foarte dezinhibați din acest punct de vedere – nu le este frică să se prostească, să ia în râs orice subiect, să exagereze cu machiajul, ținutele, aspectul. Faptul că mă fac să râd și mă binedispun cred că este principalul motiv pentru care iubesc serialele coreene.

Puncte slabe ( – – )

Deși iubesc dramele coreene, sunt câteva lucruri care mă deranjează la ele.

Portretizarea femeilor – în general, femeile din dramele coreene sunt portretizate ca fiind neajutorate. Întotdeauna e nevoie de un bărbat care să o salveze pe protagonistă. Mi-ar plăcea să văd mai multe femei puternice în K-Drama. Mai mult decât atât, felul în care femeile sunt atât de obediente în relația cu familia și mai ales cu familia soțului, este un alt aspect deranjant. Desigur, asta cred că ține și de cultura lor, însă mă îndoiesc că lucrurile sunt chiar atât de absurde și în realitate – de exemplu femeia care acceptă stoic un tratament urât, abuziv, din partea familiei soțului, fără să se apere sau să riposteze.

Portretizarea iubirii – deși mare parte din farmecul dramelor coreene constă tocmai în inocența prin care își exprimă iubirea, mi-aș dori să văd și drame care abordează iubirea mai matur. Sigur, există și astfel de drame, însă sunt mult mai puține decât cele care tratează iubirea într-un mod pueril. Pot să înțeleg asta când personajele sunt în liceu, de exemplu, dar când este vorba de oameni de 30 de ani parcă ai așteptarea de a vedea lucruri mai realiste. Nu sunt puține dramele unde protagonista nu a fost sărutată până la vârsta asta, tocmai pentru a-i arăta inocența în raport cu personajele masculine, dar totuși, unele scene sunt absurde.

Dramele coreene preferate

Eu prefer comediile romantice – bineînțeles că urmăresc drame pe diverse subiecte, însă preferatele mele sunt acestea pentru că mă relaxează și mă fac să uit de grijile de zi cu zi. Iată câteva dintre favoritele mele

Strong Woman Do Bong Soon – pentru umor, pentru actrița din rolul principal, Park Bo Young, pe care o ador. Este genul de dramă la care zâmbești de la început și până la sfârșit.

Secret Garden – pentru că este prima dramă urmărită, pentru Hyun Bin și pentru chimia dintre protagoniști.

Heart to Heart – o dramă mai puțin cunoscută, dar absolut superbă. Emoționantă, amuzantă, iar chimia dintre protagoniști este absolut demențială.

It’s Ok, That’s Love – pentru subiect (bolile psihice), pentru umorul puțin ciudat, dar plăcut, pentru actorii care au făcut un rol genial.

Master’s Sun – pentru elementul de fantasy, pentru So Ji Sub și pentru chimia dintre actori.

Dramele chinezești

Puncte forte ( + + )

Felul în care prezintă mituri și legende chinezești

Dramele fantasy chinezești sunt fascinante – legendele și miturile pe care le prezintă sunt atât de interesante și asta este ceva specific culturii chinezești. Îmi plac costumele lor pline de imaginație, lumile fantastice pe care le construiesc.

Felul în care prezintă iubirea

Mi se pare că ei au mai mult „curaj” în a prezenta iubirea, sunt mai dezinhibați. În serialele chinezești vezi mai multe gesturi de afecțiune între protagoniști, sunt foarte drăgălași. Spre deosebire de majoritatea dramelor coreene, unde de obicei vezi un pupic pudic, mi se pare că cele chinezești prezintă mai natural și mai realist iubirea. Iar actorii chiar par în largul lor interpretând astfel de scene.

Diferența de înălțime dintre protagoniști

O chestie drăguță pe care am observat-o la ei și care dă bine pe sticlă, este faptul că aleg des un bărbat înalt și o femeie scundă, minionă. Acest aspect creează o imagine drăgălașă.

Istoria bogată a Chinei

Istoria Chinei mi se pare fascinantă, iar viața în vremurile dinastiilor de împărați sunt portretizate fascinant, cu multe detalii, de la costume, obiceiuri, decoruri. Mi se pare că dramele istorice chinezești sunt mai complexe decât cele coreene.

Puncte slabe ( – – )

Jocul actoricesc

Cred că actorii chinezi au de învățat de la cei coreeni. Unele scene par forțate, false, privirea actorilor pare uneori goală. Aici este greu să depășești coreenii – pentru că ei transmit emoții printr-o simplă privire. Inevitabil, când compari actorii coreeni și prestația lor cu orice alți actori din altă țară asiatică, cei coreeni au câștig de cauză. Sunt de neîntrecut din punctul meu de vedere.

Personajele masculine

Punctul acesta este legat într-un fel tot de jocul actoricesc. Mi se pare că personajele lor masculine seamănă destul de mult între ele, în special în dramele cu adolescenți – același băiat de nota 10, popular, frumos dar rece. Uneori nu au expresie, în viața reală niciodată un om atât de rece și dezagreabil nu ar fi popular sau dorit de femei. Acest „personaj masculin rece” e tipic pentru dramele asiatice, inclusiv pentru cele coreene, însă în cele coreene mai vezi o emoție, o expresie. În cele chinezești, parcă sunt stană de piatră.

Uniformele din dramele cu adolescenți

Știu că și în viața reală chinezii poartă niște uniforme ca un fel de trening la școală, destul de urâte. Dar văd asta în fiecare dramă și pentru că seamănă toate între ele, aproape că ajungi să nu le mai deosebești între ele.

Lungimea lor

Nu pot să nu trec aici și lungimea dramelor chinezești – problema este că devin obositoare. De multe ori am început drame pe care le-am lăsat după 20/30 de episoade, sau am sărit direct la ultimele episoade, pentru a vedea cum se termină. Multe drame încep bine, dar se tărăgănează atât de mult acțiunea încât efectiv obosești urmărindu-le. Pentru multe dintre ele îți trebuie nervi și muuuult timp pentru a le finaliza.

Drame chinezești preferate

Falling Into Your Smile – pentru actorul principal, XU Kai, care este adorabil și interpretează rolul atât de uman, Este jucăuș, flirtează cu protagonista, este amuzant.

Love 020 – pentru elementul de „gaming” și interacțiunea dintre protagoniști.

Ashes of Love – pentru elementul de fantasy, legende, mit, pentru lumea creată. În plus și protagoniștii au o chimie bună.

The Eternal Love – pentru protagonist, pentru elementul de time travel și interacțiunea drăgălașă dintre protagoniști.

Story of Yanxi Palace – pentru că are în centru un personaj feminin puternic, pentru uneltirile de la palat și decoruri, costume, detalii.

Drame thailandeze

Dramele thailandeze se numesc lakorn și sunt recunoscute pentru faptul că au povești excesiv de dramatice, răsturnări de situație exagerate, iar personajele și replicile sunt construite într-un stil bombastic. Sincer, dintre dramele asiatice, serialele thailandeze nu sunt tocmai favoritele mele, din cauza jocului actoricesc exagerat și al stilului mult prea dramatic. Am încercat să urmăresc mai multe, însă doar două am găsit până acum care să fie pe placul meu. Într-un fel mi se pare că se aseamănă cu serialele turcești ca stil, deși acestea din urmă aș spune că sunt mai „așezate”.

Puncte forte ( + + )

Acțiunea alertă

Sunt atât de multe răsturnări de situație într-o dramă thailandeză încât nu ai cum să te plictisești. E adevărat că uneori devin obositoare, dar dramele care găsesc un echilibru și nu includ prea multe scene nebunești sunt chiar reușite.

Jocul actoricesc dezinhibat

Dramele thailandeze portretizează totul mai intens – de la iubire până la ură, certuri etc. Nu le este frică să exploreze emoțiile și sunt foarte dezinhibați, aș spune la polul opus față de coreeni, în special în privința scenelor de dragoste.

Puncte slabe ( – – )

Trebuie să lași logica la o parte când urmărești drame thailadeze

Unele drame au acțiune halucinantă, fără nici o logică. De dragul rpsturnărilor de situație și pentru a șoca telespectatorii includ niște scene ireale. De exemplu părinți care își vând fata, relații incestuase, transformări din bărbat în femeie și invers. Uneori nu pot ține pasul cu toate lucrurile halucinante din dramă și mă obosesc.

Temperamentul lor vulcanic și obositor

De foarte multe ori le urmăresc cu sunetul la minim – țipă atât de mult, sunt violenți, vocali, devine obositor.

Atitudinea violentă a personajelor masculine

Palme, săruturi forțate, etc, personajele masculine se comportă violent și abuziv în multe rânduri și asta este deranjant. Pentru mine e prea mult.

Drame thailandeze favorite

Hua Jai Sila – Heart of Stone – pentru actorul principal, absolut superb și pentru interacțiunea lui cu protagonista. Mi-a plăcut și povestea, un soi de Contele de Monte Cristo reinterpretat.

Boy For Rent – o comedie romantică simpatică cu adolescenți, destul de diferită de stilul lakorn tipic thailandez, probabil de aceea mi-a și plăcut. 

My Husband in Law – pentru actorul principal, Prim Suparat, care face un rol genial. Pentru interacțiunea jucăușă de cuplu, felul în care flirtează personajul masculin și umorul.

Dramele japoneze

Aici nu am foarte multe lucruri de spus, pentru că am urmărit puține și sincer nu prea îmi plac. Sunt reci, nu îmi place stilul lor, chiar ciudați în expresii, atitudini, etc. Am văzut două drame mai drăguțe și relaxante la ei, Love In Time și In House Marriage Honey. În rest am încercat să urmăresc diverse drame însă nu m-au convins.

Concluzie

Dramele coreene rămân preferatele mele și mi se par de neîntrecut coreenii. Pe locul II pentru mine sunt dramele chinezești, care chiar au început să îmi placă în ultima vreme. Dau șanse și dramelor thailandeze, au farmecul lor, iar cele japoneze sunt pe ultimul loc. Nu mă conving și nici nu prea urmăresc.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Comments

  1. Iti pot reconada un serial chinezesc?
    Daca da acel serial a fost copiat dupa BOYS OVER FLOWERS.Saerialu de care iti spun se numeste Meteor Garden. Este pe netflix.Nu stiu daca l-ai vazut sau nu dar daca nu l-ai vazut ti-l recomand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *