Cum învăț coreeana și ce progrese am făcut

Anul acesta am început să învăț limba coreeană și m-am gândit să povestesc într-un articol despre acest proces, în cazul în care sunt persoane interesate. Poate că informațiile pe care vi le dau vă pot fi de ajutor sau vă pot inspira să învățați și voi limba. Pentru mine este o experiență extraordinară, mă bucur că m-am mobilizat să învăț. Aici explic de ce m-am apucat să învăț coreeana, de unde învăț, cât timp aloc și ce progrese am făcut până acum.

Un scurt video cu caietele mele de notițe.

La fel ca orice fan K-Pop sau K-Drama, am început să învăț coreeana din pasiune pentru entertainment-ul lor. Însă treptat, învățând coreeana, am descoperit o mulțime de lucruri interesante despre cultura și limba lor și nu a mai fost vorba doar despre serialele și muzica lor.

Lucruri de bază despre limba coreeană

Limba coreeană este o limbă izolată, asta însemnând că nu se mai vorbește în altă țară, ci doar în Coreea de Nord și Coreea de Sud și nici nu este înrudită cu altă limbă, cum sunt de exemplu limbile latine sau cele slavone. Acest aspect mă face să îi admir și mai mult pe coreeni, pentru că au reușit să devină atât de populari la nivel mondial, deși nimeni nu le mai vorbește limba. Este adevărat că au câteva cuvinte în comun cu chinezii și japonezii, dar asta datorită faptului că au fost ocupați de către aceste popoare de-a lungul secolelor. Spre exemplu, până la un anumit moment, au folosit alfabetul chinezesc pentru a scrie, Hanja, până King Sejon a inventat alfabetul coreean, denumit Hangul. Cam la fel cum noi am folosit la un moment dat alfabetul chirilic în scris. Hangul, spre deosebire de Hanja, este un alfabet în toată regula, cu litere. Chinezii nu folosesc litere, ci pictograme care ilustrează cuvinte, pe care trebuie să le înveți mot-a-mot (fiecare cuvânt se scrie într-un anumit fel și nu poți citi dacă nu cunoști cuvântul). Coreenii au litere, care formează silabe de minim 2, maxim 4 litere, care se scriu într-o căsuță, de la stânga la dreapta. Se citește fiecare silabă de la stânga la dreapta, precum se scriu, de sus în jos, apoi se trece la următoarea silabă.

La fel ca și noi, românii, coreenii au grupurile ce, ci, che, chi, ghe, ghi și diacritice – evident, nu se scriu la fel, însă sună la fel ca în română. De aceea pentru noi cred că este mai ușor să învățăm coreeana față de popoarele care vorbesc engleza – pentru că ei nu au sunete corespunzătoare în limba lor. Dealtfel, tocmai de aceea, este foarte greu de exeplicat în engleză cum ar trebuie să sune aceste litere sau silabe, pentru că nu există corespondent în limba lor.

Citește și 3 idei fascinante pe care le-am descoperit învățând limba coreeană.

foto: Pinterest

Când am început să învăț și ce progrese am făcut până acum?

Am început toată această aventură anul acesta, în mai. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să învăț alfabetul coreean. Mi-a luat câteva săptămâni să îl stăpânesc, deși, la o căutare pe internet, toată lumea spune că îl înveți în câteva ore. Este adevărat că în câteva ore pricepi cum stă treaba cu acele semne, însă ca să ajungi să le recunoști și să le citești cursiv, fără să verifici tabelul de litere, durează câteva săptămâni. Mai ales dacă faci asta în timpul liber, ca hobby, și nu studiezi zi de zi, la școală sau la un curs.

După ce am învățat alfabetul, am trecut la vocabular – cuvinte simple, de bază, pe unele le știam deja din seriale, filme sau muzică. Apoi la fraze: cum te prezinți, ce nume ai, ocupație, vârstă, am învățat cifrele, zilele anului. Din mai și până acum când scriu acest articol, am reușit să învăț aproximativ 100 de cuvinte și cam 20 de fraze de bază. De asemenea, recent am început să citesc propoziții ușoare, scurte, direct, fără să mai aud/citesc transcrierea fonetică în prealabil.

Ce resurse folosesc?

  1. Curs gratuit, online, pe platforma Coursera, denumit First Step Korean, de la Yonsei University

Am început cu acest curs, care este gratuit și este oferit de Universitatea Yonsei din Seul. Video-urile cu lecții sunt în engleză, însă au și subtitrare în limba română. Mi-a fost foarte util, mai ales că este interactiv, ai și teme de rezolvat, examene și diverse materiale extra de citit. Cu acest curs am pus bazele, apoi am căutat alte materiale și platforme care să mă ajute să aprofundez, să exersez și de asemenea să învăț mai multe cuvinte.

2. Canal de YouTube Korean Unnie

Korean Unnie este un canal de YouTube cu peste 1 milion de subscriberi și este foarte cunoscută printre cei care învață coreeana. Este foarte simpatică și face din procesul de învățare o ocupație amuzantă și relaxantă. Are playlist-uri ordonate frumos pe diverse teme, și video-uri cu lecții atât pentru începători, cât și pentru avansați. De asemenea, are și o secțiune de vlog, în care arată cum este viața ei în Coreea, cât costă să trăiești acolo, cum arată magazinele etc. Este foarte simpatică și m-a ajutat mult acest canal. Video-urile sunt în engleză, dar au subtitrare și în română.

3. Canal de YouTube Learn Korean with K-Pop

Un alt canal de YouTube care este de mare ajutor. Aici sunt video-uri în care este luată o bucată dintr-un videoclip K-Pop și explicat/tradus câteva cuvinte din piesă. Este unul dintre cele mai frumoase moduri de a învăța, prin muzică. 🙂

Citește și articolul 10 expresii coreene pe care le auzim des în K-Drama.

4. Aplicația Egg Bun

Aplicația are o mulțime de lecții de vocabular gratuite, împărțite pe domenii/subiecte. Sunt prezentate într-un mod atrăgător, cu imagini și detalii interesante despre cultura coreeană. În plus, au opțiunea de lecții prin intermediul chat-ului, care se plătește – eu am achitat 220 de lei pentru 6 luni și au fost bani bine cheltuiți. Lecțiile sunt scurte, durează cam 20 de minute, dar ajută enorm fiind interactiv. Practic „vorbești” pe chat cu un profesor, și faci diverse exerciții de vocabular, pronunție și multe altele.

5. Canal de YouTube Ilinca Mihordea

https://www.youtube.com/watch?v=F_m-KcII8FI&t=502s

Acesta este un canal de YouTube românesc, al unei studente care învață coreeană. Nu pune lecții de coreeană per se, dar explică multe lucruri despre cum a ajuns să stăpânească limba, vorbește despre cultura lor, K-Pop, K-Drama etc. este foarte simpatică și sincer, pe lângă faptul că am aflat informații utile de la ea, o urmăresc și din pură plăcere, plus că mă inspiră și ambiționează cu învățatul. Cred că avem nevoie și de motivație, mai ales când învățăm o limbă exotică, ce are un alt alfabet, alt fel de scriere etc.

6. Canal de YouTube Lindie Botes

Lindie este poliglotă, vorbește 7 limbi cursiv și am descoperit-o recent. O urmăresc pentru inspirație și pentru a mă motiva să continui studiul. Este extraordinară: inteligentă, simpatică, a călătorit în toată lumea. Plus că video-urile ei sunt pline de informații utile, resurse de învățare, documentează aventura de a învăța coreeana (care este preferata ei, din toate limbile vorbite). Mă inspiră mult și îmi dă puterea de a continua lecțiile, oricât aș fi de obosită.

Ce greutăți întâmpin în studiul coreenei

Cel mai dificil lucru este să mă obișnuiesc cu cititul. Pentru că ei nu pun literă lângă literă, la fel ca noi, ci practic le așează una peste alta, după cum spuneam, în blocuri de silabe. Și atunci mi se pare destul de greu să citesc, uneori nu știu ce literă trebuie citită în continuare. De asemenea, ei nu pun semne de punctuație în interiorul propoziției, precum virgula, ci doar la final și asta îmi creează probleme cu intonația. Un alt lucru cu care mă obișnuiesc mai greu este că datorită stilului lor de a scrie silabele în blocuri, când citești efectiv nu îți dai seama unde se termină un cuvânt și unde începe altul. Pare că nu pun spații între cuvinte. Cam acestea ar fi lucrurile cu care mă lupt, cel puțin acum, la început de drum. Însă merită, pentru îmi crește inima de bucurie atunci când ascult o melodie sau mă uit la un serial și văd că recunosc cuvinte sau faze, știu ce înseamnă și cum se scriu.

Cam aceasta este aventura mea de a învăța coreeana, care este abia la început. Cred că îmi vor trebui câțiva ani pentru a vorbi cursiv, nu îmi fac vise că se va întâmpla rapid. Însă îmi place enorm, ba chiar mă relaxează lecțiile și chiar dacă nu am timp să învăț zi de zi, aloc săptămânal câteva ore pentru studiu. Sper ca acest articol să vă inspire și pe voi să vă apucați, iar dacă aveți întrebări sau doriți să mai aflați lucruri despre ce înseamnă să studiezi limba coreeană, scrieți în comentarii. Dacă v-a plăcut și v-a inspirat acest articol, voi reveni cu articole pe tema aceasta. 🙂

Am și un canal de YouTube, unde vorbesc despre despre aventura de a învăța limba coreeană, despre cultura și istoria Coreei de Sud și multe alte lucruri legate de ei. Vă invit și aici! 🙂

Citiți și 5 lucruri surprinzătoare despre cultura coreeană.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *