K-pop 2024: o prognoză despre cele mai importante trupe coreene în acest an

Nimic nu este sigur în lumea capricioasă a K-pop, dar unele semne pot fi prea clare pentru a fi ratate în 2024: noi regi și regine vor urca pe tron, vedetele solo vor străluci, iar noii artiști vor duce globalitatea K-pop-ului la un alt nivel.

Încercarea de face prezice pentru ce poate fi una dintre piețele cu cea mai rapidă schimbare din lume este, practic, ca și cum ai încerca să citești frunzele de ceai rămase în fundul ceștii. Dar K-pop-ul din 2024 are în pregătire niște lansări importante, mai ales cu golul rămas după ce toți membrii celei mai mari trupe de băieți din K-pop BTS au plecat pentru îndatoririle militare, iar membrii grupului de fete Blackpink optează pentru diferite agenții pentru cariera lor solo.

Centurile de campioni purtate anterior de BTS sunt acum preluate Seventeen și Stray Kids. Grupul de fete NewJeans conduce cursa pentru a continua moștenirea Blackpink, cu Le Sserafim și IVE urmărind îndeaproape. Între timp, cei patru membri Blackpink își încep călătoriile solo în momentul în care trei membri EXO își stabilesc propria etichetă, iar G-Dragon de la Big Bang se alătură unei companii metavers ca noua sa agenție.

Trupele începătoare care și-au făcut debutul anul trecut vor căuta, de asemenea, să-și pună amprenta în 2024, alături de cele mai noi trupe care li se vor alătura în lunile următoare.

Trupa de băieți Seventeen [PLEDIS ENTERTAINMENT]
Trupa de băieți Seventeen [PLEDIS ENTERTAINMENT]


Seventeen și Stray Kids
BTS a stat ferm pe tronul K-pop timp de o bună jumătate a ultimului deceniu cu fiecare melodie nouă lansată. BTS ca trupă ântreagă va revenia abia în 2025, după ce toți cei șapte membri își vor fi îndeplinit sarcinile militare. Primul membru care va reveni va fi Jin, dar probabil că îi va lua câteva luni să lanseze muzică după ce va reveni în iunie anul acesta.
Observatorii pieței au încercat să profetizeze cine va deveni „Următorul BTS” de când trupa a ajuns prima oară în topurile Billboard în 2018 cu „Love Yourself: Tear”, dar eforturile zadarnice au dus la o nouă concluzie: Nu va exista următorul BTS, doar cineva nou. Întrebarea este, cine?

Trupa de băieți Seventeen [PLEDIS ENTERTAINMENT]
Trupa de băieți Seventeen [PLEDIS ENTERTAINMENT]

Seventeen este candidatul numărul unu în acest moment, ale căror numere și titluri vorbesc de la sine.
Trupa formată din 13 membri a vândut un total de 16 milioane de albume doar în 2023, dintre care peste 6 milioane au provenit dintr-un singur album – cel de-al zecelea EP „FML”, care a fost lansat în aprilie anul trecut. Albumul a primit Marele Premiu al categoriei Albumul Anului la cea de-a 38-a ediție a Premiilor Discul de Aur, la începutul acestei luni, precum și premiile pentru cel mai bun album la cea de-a 19-a ediție a Premiilor MAMA, la cea de-a 8-a ediție Asia Artist Awards și la cea de-a 33-a ediție a Seoul Music Awards.
Seventeen s-a întâlnit cu peste 1 milion de fani din întreaga lume în timpul celor 23 de spectacole pe care le-a susținut pentru turneul mondial „Follow” și „Love” meet and greet în Japonia anul trecut. În noiembrie, trupa a devenit primul grup de K-pop care a ținut un discurs și a concertat la sediul Unesco din Paris, Franța. Trupa își sărbătorește împreună cea de-a 10-a aniversare în luna mai.

Trupa de băieți Stray Kids [JYP ENTERTAINMENT]
Trupa de băieți Stray Kids [JYP ENTERTAINMENT]

Stray Kids a realizat, de asemenea, câteva fapte impresionante.
Trupa s-a clasat cu piesa dance „ROCK-STAR” (2023) în topul de single-uri Billboard Hot 100, pe locul 90 în noiembrie, devenind a doua trupă de băieți K-pop care a făcut acest lucru după BTS. Stray Kids a avut, de asemenea, patru dintre albumele sale – „Oddinary” (2022), „Maxident” (2022), „5-STAR” (2023) și „ROCK-STAR” – în topul Billboard 200 albume imediat după lansare, care a fost o performanță care a fost realizată doar de vedetele pop Alicia Keys și One Direction înainte de ei, potrivit agenției JYP Entertainment.

„5-STAR” s-a vândut în 4,6 milioane de exemplare în doar o săptămână de la lansarea sa în iunie anul trecut, urmat de 3,7 milioane de exemplare din „ROCK-STAR” vândute într-o săptămână în noiembrie. Trupa a fost apreciată în topurile muzicale din întreaga lume, devenind singura trupă de băieți K-pop din organizații precum organizația de discuri franceză Syndicat National de l’Édition Phonographique (SNEP) sau cea din Germania, Grafice offiziellen Deutschen.

Agenția octetului a anunțat la începutul acestei luni că va lansa două albume, va organiza concerte și va deschide magazine pop-up anul acesta.

Grup de fete NewJeans [ADOR]
Grup de fete NewJeans [ADOR]


Noile gene ale NewJeans, Le Sserafim și IVE

Toți cei patru membri ai Blackpink au decis să-și reia eforturile solo, în afara agenției YG Entertainment a cvartetului. Ei au promis că vor rămâne sub YG pentru activitățile de grup, dar orice adept al K-pop știe că ar putea dura luni, dacă nu ani, pentru ca un album nou de grup să apară odată ce colegii de trupă încep să se despartă.

A trecut deja peste un an de la ultimul album al Blackpink, din septembrie 2022, iar în locul lui a apărut o nouă regină: NewJeans.

Anul 2023 a fost de necontestat anul NewJeans. Cântecele grupului de fete realizate de HYBE au umplut străzile, iar nenumăratele premii primite de cvintet au dovedit puterea pe piața de divertisment.

Grup de fete Le Sserafim [ȘTIRI1]
Grup de fete Le Sserafim [ȘTIRI1]
Grup de fete IVE [JOINT PRESS CORPS]
Grup de fete IVE [JOINT PRESS CORPS]

NewJeans a câștigat unele dintre cele mai mari premii din Coreea și din afara acesteia, inclusiv Marele Premiu la categoria a 38-a ediție a Golden Disc Awards pentru Cântecul Digital al Anului pentru „Ditto” (2022), Cântecul Anului și Artistul Anului la Asia Artist Awards 2023, Melon Music Awards 2023 și MAMA Awards 2023.

Al doilea EP al grupului „Get Up”; a vândut peste 2 milioane de exemplare de la lansarea sa în iulie, devenind cel mai rapid grup de fete K-pop care a atins pragul de două milioane. A fost, de asemenea, al cincilea cel mai bine vândut album în Statele Unite în 2023.

„IVE și Le Sserafim sunt, de asemenea, concurenți puternici”, a spus Lee Gyu-tag, profesor asociat de studii culturale la Universitatea George Mason. „IVE este o trupă deosebit de puternică în rândul ascultătorilor autohtoni, dar Le Sserafim se extinde pe scena internațională. Cele trei grupuri de fete – NewJeans, IVE și Le Sserafim – sunt denumite „troika grupului de fete” în industrie.”

Grup de fete Blackpink [YG ENTERTAINMENT]
Grup de fete Blackpink [YG ENTERTAINMENT]


Membrii Blackpink au decis să nu-și reînnoiască contractele cu YG Entertainment pentru activitățile lor solo. Jennie și-a înființat deja propria agenție, Odd Atelier (OA), iar Jisoo se alătură companiei Biomom a fratelui ei. Lisa și Rose încă nu și-au făcut publice planurile de viitor.

Trei membri ai trupei de băieți EXO — Chen, Baekhyun și Xiumin, denumiți în mod colectiv EXO-CBX — și-au stabilit, de asemenea, propriul brand, INB100, anul trecut și și-au anunțat începerea carierelor solo acolo.

Membrii Baekhyun, Ximuin și Chen ai subunității EXO-CBX [SM ENTERTAINMENT] a trupei de băieți EXO
Membrii Baekhyun, Ximuin și Chen ai subunității EXO-CBX [SM ENTERTAINMENT] a trupei de băieți EXO

Decizia celor două grupuri urmează o tradiție recentă în rândul artiștilor K-pop în care se despart de agenția cu care au debutat după încheierea contractului standard de șapte ani, apoi își înființează propriile companii sau se alătură unei alte companii care este mai în concordanță cu ambițiile lor. Absența unei agenții înseamnă un sprijin mai puțin sistematic, dar vine cu libertatea de a-și putea modela propriul viitor.

Artiștii Psy, Jay Park, Zico, Yubin, Hyolyn, Kang Daniel, JooE din grupul de fete Momoland, duo-ul Super Junior Donghae și Eunhyuk, Rocky din trupa de băieți Astro, Kim Jae-joong din trupa de băieți JYJ, fostul membru Loona Chuu — lista artiștilor care aleg libertatea în detrimentul confortului este lungă.

„Această tendință se va accelera și în perioada următoare”, a spus criticul de muzică pop Cha Woo-jin.

„Deoarece K-pop s-a extins pe piața globală, artiștilor le-a devenit mai ușor să obțină profit de pe o piață mai mare, în comparație cu atunci când au fost nevoiți să concureze pe o piață coreeană restrânsă cu concurenți mai mari. Acest lucru va însemna o nouă dinamică de putere între agenții și artiști, iar companiile vor trebui să restabilească relația dintre cele două părți dacă vor să țină artiștii semnați pentru o perioadă lungă de timp.”

Trupa de băieți All(H)ours își interpretează melodia în timpul unui show de debut care a avut loc miercuri la sala de muzică Yes24 Live Hall din estul Seulului. [KIM MYEONG-JI]
Trupa de băieți All(H)ours își interpretează melodia în timpul unui show de debut care a avut loc miercuri la sala de muzică Yes24 Live Hall din estul Seulului. [KIM MYEONG-JI]


Fețe noi pentru un an nou

Numeroase trupe noi și-au anunțat deja marele debut în acest an.
Trupa de băieți All(H)ours și-a prezentat debutul pe 10 ianuarie, fiind prima trupă care a debutat în 2024. S-a promovat ca „trupa verișoară a Stray Kids”, deoarece CEO-ul al agenției, Cho Sung-hae, a fost vicepreședintele JYP Entertainment.

O trupă de băieți formată din șase membri, numită TWS, pronunțat „two us”; va debuta sub Pledis Entertainment, casa trupei de băieți Seventeen, pe 22 ianuarie. Grupurile de fete I’LL-IT și Katseye vor debuta sub HYBE anul acesta, dar datele nu au fost încă fixate.

Noul grup de fete VCHA al JYP Entertainment, pronunțat „vichwo”; va organiza o prezentare de debut pe 26 ianuarie, iar cea mai nouă trupă de băieți NCT New Team a SM Entertainment urmează să debuteze în prima jumătate a acestui an.

Trupa de băieți Riize [SM ENTERTAINMENT]
Trupa de băieți Riize [SM ENTERTAINMENT]

Grupurile de fete Candy Shop, ViV și iii și trupele de băieți TIOT, Waker și NXD urmează să își facă debutul în 2024.

Dar, conform profesorului Lee, ce este cu adevărat interesant de văzut va fi cum trupele care au apărut în 2022 sau 2023, precum Riize, BoyNextDoor sau ZeroBaseOne, vor începe să înflorească și vor aduce o schimbare generațională în K-pop.

„Grupurile de fete au trecut deja de la Blackpink la NewJeans, de la a treia generație la a patra generație, dar nu este cazul trupelor de băieți”, a spus el.

„Seventeen și Stray Kids nu sunt atât de diferiți de BTS în ceea ce privește vârsta sau anii lor de carieră, așa că dacă o trupă din a patra generație poate ajunge în topuri, atunci asta ar putea fi cu adevărat numit „The Next BTS”.

SURSA

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *