Rolurile principale ale actorului din Parasite, Lee Sun-kyun, de la filmul sud-coreean A Hard Day până la k-drama My Mister

  • Actorul coreean Lee Sun-kyun, una dintre vedetele câștigătorului Oscar pentru cel mai bun film Parasite, care din păcate a decedat recent într-o aparentă sinucidere, a avut o carieră plină de roluri memorabile.
  • Rolul său preferat, a spus el, a fost cel de inginer în drama din 2018 My Mister; a câștigat premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul unui detectiv corupt în A Hard Day

Vestea despre moartea actorului coreean Lee Sun-kyun, cel mai cunoscut pentru rolul său din filmul câștigător al Oscarului Parasite, într-o aparentă sinucidere, au trimis unde de șoc în industria divertismentului global. Actorul premiat în vârstă de 48 de ani, care se afla în vârful carierei sale, a fost investigat de poliție pentru presupus consum de droguri ilegale. Îi aducem un omagiu prin acest articol și ne uităm înapoi la cinci dintre cele mai memorabile roluri de pe micile sau marile ecrane ale lui Lee.

1. The White Tower (2007)

Turnul Alb este o adaptare după romanul japonez Toyoko Yamasaki Shiroi Kyoto. Descrie o luptă pentru putere în industria sănătății și dilemele etice cu care se confruntă medicii atunci când tratează pacienții. Seria a fost nominalizată pentru cea mai bună dramă TV la cea de-a 43-a ediție a Premiilor pentru Arte Baeksang.

Lee joacă rolul doctorului Choi Do-young, care pune bunăstarea pacienților pe primul loc și nu-i pasă de puterea și statutul personal. Performanța sa i-a câștigat premiul de aur pentru actorie la MBC Drama Awards în 2007.

Scenă din „Turnul Alb”. Foto: MBC TV

2. Pasta (2010)

Pasta este o poveste de dragoste la locul de muncă despre doi tineri care visează să devină chefi de elită. În stilul tipic K-drama, perechea trece de la a nu se plăcea reciproc la a se îndrăgosti treptat. În Coreea de Sud, serialul a obținut un rating ridicat de audiență internă de 24,2% în 2010.

Lee joacă rolul unui bucătar care s-a întors din străinătate și are o viziune stereotipă despre femeile bucătare, dar acestea se schimbă treptat după ce se îndrăgostește de una.

Lee Sun-kyun într-o scenă din „Pasta”. Foto: MBC TV

3. A Hard Day (2014)

Lee joacă rolul unui detectiv corupt care ucide accidental pe cineva în timp ce se îndrepta către înmormântarea mamei sale. Evenimentul nefericit îl împinge pe o cale criminală fără întoarcere. A Hard Day a câștigat o mulțime de premii, inclusiv cel mai bun film în cadrul Primului Premiu al Asociației Producătorilor de Film din Coreea și a fost selectat să concureze în secțiunea Cincizeci de regizori a Festivalului de Film de la Cannes 2014.

Lee joacă rolul detectivului nefericit, iar portretizarea lui genială a unui personaj complex i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la cea de-a 51-a ediție a Premiilor pentru Arte Baeksang.

Lee Sun-kyun în thrillerul de acțiune „A Hard Day”.

4. My Mister (2018)

Această dramă explorează modul în care un bărbat și o femeie, ambii împovărați de greutățile vieții, sunt capabili să formeze o relație caldă, în ciuda diferenței lor uriașe de vârstă. Drama a fost bine primită nu numai în Coreea de Sud, ci și în străinătate. A câștigat premiul pentru cea mai bună dramă la cea de-a 55-a ediție a Premiilor pentru Arte Baeksang.

Lee joacă rolul unui inginer de 40 de ani cu suflet cald și o fire liniștită, care inițial are probleme cu Ji-an, o femeie de 21 de ani, dar treptat se îndrăgostește de ea.

Lee a citat My Mister drept lucrarea sa preferată într-un interviu recent pentru promovarea celui mai recent film al său, Sleep.

Lee Sun-kyun promovează „Parasite” în timpul Festivalului de Film de la Cannes, în 2019, la Cannes, Franța. Foto: Getty Images

5. Parasite

Fiind primul film asiatic și non-englez care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film – a câștigat și pentru cel mai bun regizor, cel mai bun film film internațional și cel mai bun scenariu original – Parasite a marcat o piatră de hotar pentru cinematografia coreeană. Povestea lui Bong Joon-ho despre cum membrii unei familii din clasa de jos prădau ca niște paraziți o familie din clasa superioară. Totul culminează cu o luptă sângeroasă între bogați și săraci.

Lee joacă rolul tatălui din familia clasei superioare, care îi privește pe cei săraci fără a înțelege lupta lor. Acțiunile personajului său sugerează că nu cei defavorizați, ci bogații sunt adevărații paraziți sociali.

Să se odihnească în pace! Îi dedicăm o melodie deosebit de emoționantă, parte a coloanei sonore din serialul „My Mister”.

SURSA

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *