Se deschide în curând filiala coreeană a celebrului centru Pompidou

Centrul Pompidou, un complex cultural parizian care găzduiește cea mai mare colecție de artă modernă și contemporană din Europa, cu peste 120.000 de lucrări, urmează să deschidă o filială coreeană în Piața 63 din Seul, cunoscută sub numele de Clădirea 63. Potrivit cotidianului francez Le Monde, importanta instituție de artă colaborează cu Fundația pentru Cultură Hanwha pentru a-și stabili avanpostul din Seul până în toamna anului 2025, care se întinde pe 11.500 de metri pătrați în zgârie-nori. Renovarea spațiului va fi condusă de arhitectul Jean-Michel Wilmotte din Paris. Parteneriatul implică plata de către Hanwha a „un plic de 20 de milioane de euro pe patru ani, care îi dă dreptul de a utiliza marca „Centre Pompidou””, a informat ziarul.

„Compania a purtat discuții cu instituția franceză în acest sens, dar detaliile sunt încă în curs de finalizare”, a menționat un reprezentant al grupului Hanwha. Au fost făcute mai multe încercări în ultimul deceniu luând în considerare posibila deschidere a muzeului satelit al Centrului Pompidou în Coreea, niciuna dintre ele nu s-a realizat vreodată. Anul trecut, guvernele locale din Busan și Incheon au căutat să realizeze proiectul în orașele lor respective.

Numit după regretatul președinte francez Georges Pompidou, centrul și-a deschis porțile pentru prima dată publicului în 1977, ca un complex cultural multidisciplinar, cu un muzeu de artă modernă și contemporană, o bibliotecă și un teatru de spectacol.

Arhitectura sa emblematică „din interior spre exterior” și scara rulantă mecanică cunoscută sub numele de „omida”, proiectată de Renzo Piano și Richard Rogers, au făcut din clădire unul dintre cele mai populare repere ale Parisului.
În ultimii ani, Centrul Pompidou a urmărit o expansiune globală prin stabilirea avanposturilor sale în afara Franței. A deschis o sucursală în Spania în 2015; la Bruxelles în 2018; și la Shanghai un an mai târziu. De asemenea, a semnat un contract cu Arabia Saudită pentru construirea unui muzeu satelit, care se așteaptă să se deschidă în 2027 sau 2028, pentru a evidenția creatorii din regiunea arabă.

Pompidou Paris

SURSA

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *