Am vizitat 7 locuri din Coreea unde s-au filmat seriale și filme

În vacanța de 10 zile din Coreea de Sud, bineînțeles că am inclus și obiective, străzi și cartiere unde s-au filmat seriale coreene. Având în vedere că pasiunea pentru kdrama m-a făcut să călătoresc în Țara Dimineților Liniștite, nu puteam rata câteva obiective pe care le-am văzut pe sticlă de nenumărate ori, în seriale. Desigur, sunt multe alte locuri unde s-au filmat seriale de-a lungul decadelor, însă nu am avut timp să le văd pe toate, iar dintre cele vizitate, am ales să povestesc doar câteva, cele care m-au impresionat cel mai mult. Citiți impresiile mele despre ele precum și sfaturi în caz că doriți să vizitați și voi. Pentru mine a fost un vis împlinit să pot vedea cu ochii mei locuri atât de dragi mie, pe care le-am văzut de nenumărate ori în seriale mult iubite. Poate cel mai emoționant moment a fost cel în care m-am urcat în trenul către Busan, la fel ca în filmul Train to Busan.

Namsan Tower (Seoul Tower)

N Seoul Tower, împreună cu Changdeokgung Palace, a fost selectat în top 500 destinații turistice de către Lonely Planet Ultimate Travel List. Și înțeleg de ce, pentru că sunt foarte mulți fani kdrama care vizitează Coreea special pentru a vedea obiective din seriale, iar Namsan Tower este unul dintre cele mai populare. Cu siguranță vă aduceți aminte de Boys Over Flowers, când Goo Jun-pyo (Lee Min-Ho) și Geum Jan-di (Ku Hye-sun) merg la prima întâlnire și sfârșesc blocați în telecabina din turn. De fapt, în majoritatea serialelor coreene apare acest turn, fie pentru câteva secunde, în cadre ale orașului, fie pentru că protagoniștii vin aici la întâlnire.

Intrarea în Namsan Tower este gratuită, iar drumul spre turn este unul plăcut, sunt 2 km pe alei, prin pădure. Te vei plimba printre copaci care au peste 100 de ani. Se poate ajunge acolo și cu autobuzul sau cu telecabina, însă merită să faceți plimbarea pe jos. Priveliștea din turn este cu adevărat spectaculoasă – orașul Seul tronează înconjurat de munți – este un view de neratat. Acesta este un loc preferat de cupluri și în realitate, nu doar în seriale. La Namsam Tower vei găsi o mulțime de decoruri drăguțe, inimioare, locuri unde îți poți pune un lacăt împreună cu partenerul. Lacătele pot fi achiziționate chiar de la un magazin din incinta turnului, iar un lacăt costă între15.000 și 25.000 de woni. Există chiar și un „proposal staircase”, unde cuplurile își declară iubirea. O vizită aici te va face să crezi că ești înconjurat de personaje din seriale romantice coreene. 😊

N Seoul Tower este un turn folosit în comunicații și pentru observație, situat pe muntele Nam din centrul Seulului. Are 236 m înălțime și marchează al doilea cel mai înalt punct din Seul. A fost construit în 1969 iar în prezent difuzează semnalul pentru televiziuni precum KBS, MBC sau SBS. Construcția turnului a fost finalizată în 1971, a costat 2.5 milioane de dolari și a fost deschis pentru public începând cu 1981. De atunci, a devenit un simbol al orașului Seul.

Nu știam la ce să mă aștept când am urcat spre turn, credeam că este vorba poate doar de o terasă de unde se vede orașul, însă este în realitate un adevărat mall. Sunt o mulțime de cafenele, restaurante cu vedere superbă, magazine, curți și terase pe unde te poți plimba. Am băut o cafea bună și am admirat peisajul frumos – chiar dacă era ceață când am ajuns la turn, priveliștea tot a meritat. De urcat am urcat pe jos, prin pădure, aproximativ 2 kilometri, iar la coborâre am decis cu prietenele mele să luăm o telecabină. A fost un drum scurt de câteva minute și sincer mi-a plăcut mai mult drumul pe jos.

Itaewon

Când aud Itawon, la fel ca orice iubitor de seriale coreene, mă gândesc la Itaewon Class, cu Park Seo Joon în rolul principal. Desigur, acest cartier vibrant din Seul este menționat în mai multe seriale, însă cel care a transformat locul un adevărat punct de atracție este această dramă de succes. O întâmplare simpatică: pe când mă plimbam prin cartier, la un moment dat am văzut un bărbat care puteam să jur că este Park Seo Joon…avea masca pe față (în ianuarie încă se purta mască peste tot în Coreea, inclusiv în aer liber) dar expresia mi s-a părut identică. Nu cred că era el, ar fi fost prea de tot să îl văd fix în Itaewon, dar rămân cu o amintire plăcuta din vacanță, măcar am văzut sosia lui. :))

Întorcându-mă la Itaewon, este un cartier cu extreme – pe alocuri arată ca o mahala, cu clădiri vechi, dărăpănate, dar sunt și străduțe cu cafenele foarte drăguțe. Este un cartier frecventat de tineri și expați, cu multe baruri, cafenele și restaurante. Mi-a plăcut în mod special cafeneaua Teddy Beurre House, era decorată superb, chiar și la intrare, iar înăuntru aveau scări vintage cu titluri de cărți, muuulte cărți și obiecte vintage. Oamenii stăteau la coadă pentru a face poze în fața acestei cafenele. Coreenii sunt foarte ordonați din acest punct de vedere – stau liniștiți la coadă, își așteaptă rândul politicoși.

Gyeongbokgung Palace

Gyeongbokgung este cel mai important palat dintre cele 5 palate istorice din centrul Seulului. A fost construit în 1395, în timpul dinastiei Joseon, și era palatul roial principal. Acum are program de vizitare zilnic și pe lângă clădirile care îți dau impresia că ai călătorit în timp, priveliștea către muntele Bugak este cu adevărat spectaculoasă. Când a fost construit inițial, avea 7700 încăperi, unde locuiau regele, soțiile și concubinele lui, copiii și bineînțeles apropiați ai curții regale. În anii 1500, domeniul a fost distrus de foc, în timpul războiului Imjin. În secolul 19, palatul a fost reconstruit complet, însă din păcate, în timpul colonizării japoneze, a fost distrus din nou. În 1963 palatul a fost numit monument național și de atunci a fost refăcut treptat, de-a lungul anilor. Acum, în 2023, când l-am vizitat eu, erau încă zone unde se construia. O plimbare pe domeniul Gyeongbokgung Palace te face să te simți că ai aterizat într-un serial istoric, mai ales că în jur vezi o mulțime de turiști care poartă hanbok. Nu e de mirare că este unul dintre cele mai populare locuri de filmare pentru k-dramas. Seriale renumite precum KingdomGoongThe Last Empress și The Moon Embracing the Sun au fost filmate aici.

Palatul se află în centrul orașului, astfel că este ușor de ajuns, atât cu metrou-ul, cât și cu taxi. Exact lângă el, aproape lipit, se află Changdeokgung Palace, astfel că le puteți vizita pe ambele în aceeași zi. După vizita de la palat, vă sfătuiesc să mergeți în cartierul Insadong, care arată superb și se află la câteva minute de mers pe jos de la palat. Nu veți regreta vizita.

În preajma intrării principale, Gwanghwamun Gate, se găsesc o mulțime de magazine care închiriază hanbok, costume tradiționale coreene. Este o experiență de neuitat să pășești pe locurile unde trăiau regii dinastiei Joseon, îmbrăcat într-un costum traditional. Cum mulți turiști fac asta, experiența îți dă senzația că ai aterizat într-un serial coreean istoric. În plus, dacă închiriezi un costum traditional, intrarea în palat este gratuită (care în mod normal este 3000 de woni). Costumele se închiriază pe oră, eu am plătit 20.000 de mii de woni pentru o oră și mi-am ales ținuta dorită. După ce te schimbi, poți să îți lași lucrurile într-un dulap cu lacăt, astfel încât să nu fii nevoit să cari totul după tine. În plus, pentru costum, primești și un accesoriu pentru păr și o poșetă asortată iar dacă dorești, angajatele pot să îți împletească părul ca în serialele istorice, dar implică un cost extra de 3000 de woni. Recomand închirierea unui hanbok, este o experiență unică, veți rămâne cu amintiri de neuitat. Și bineînțeles, cu poze minunate – în pozele de mai jos mă puteți vedea pe mine în hanbok-ul închiriat. 🙂

Gwanghwamun Square

Cunoscută și sub numele de Gwanghwamun Plaza, Gwanghwamun Square este un spațiu plin de viață și de lumină, situat aproape de Gyeongbokgung Palace, astfel că puteți vizita cele două locuri în aceeași zi. Piața este cunoscută în special pentru impunătoarea statuie a lui King Sejong, una dintre cele mai cunoscute personalități istorice coreene, cel care a inventat alfabetul coreean. În acest loc s-au filmat o mulțime de seriale coreene, cea mai notabilă fiind poate The King: Eternal Monarch. Este locul unde Lee Min Ho și Kim Go Eun se întâlnesc pentru prima oară, și poți vedea statuia regelui Sejong în fundal.

The King: Eternal Monarch

Este un cartier plin de lumină, noi am ajuns într-o perioadă în care erau instalate o mulțime de statui și lucrări de artă pe trotuare și în mijlocul pieței – primăria orașului a instalat totul sub conceptul de Seoul Light Gwanghwa, pentru a revitaliza turismul în zonă după perioada de pandemie, când a stagnat. Totul este spectaculos, recomand o plimbare seara pe acolo, luminile fac totul.

Bukchon Hanok Village

Bukchon Hanok Village este un sat tradițional coreean din Seul, cu o istorie lungă, situat pe vârful unui deal între Palatul Gyeongbok, Palatul Changdeok și Altarul Regal Jongmyo. Satul tradițional este compus din multe alei, hanok și este păstrat pentru a arăta un mediu urban vechi de 600 de ani. Zona Bukchon, care constă din cartiere: Wonseo-dong, Jae-dong, Gye-dong, Gahoe-dong și Insa-dong, a fost în mod tradițional cartierul rezidențial al oficialilor guvernamentali de rang înalt și al nobilimii în timpul dinastiei Joseon. Este situat la nord de pârâul Cheonggye și Jongno, de unde numit Bukchon, ceea ce înseamnă satul din nord. În acest cartier au fost filmate seriale coreene precum Ghost Doctor, Goblin, My Roommate is a Gumiho, The Heirs, Flower of Evil și muuuulte altele.

Ceea ce mi se pare extraordinar este faptul că deși casele și aleile au 600 de ani, oamenii încă locuiesc în aceste case tradiționale. Nu este ca la noi, un soi de muzeu al satului, ci un loc unde coreenii încă își duc viața de zi cu zi. Desigur, găsești și muzee sau galerii. Eu și prietenele mele am fost la Asian Art Museum, unde intrarea a costat 7.000 de woni, sumă pentru care primeai acces în tot muzeul și un ceai sau o cafea din partea casei. Puteai vizita tot muzeul, cu mai multe case hanok, curți interioare și încăperi cu expoziții de vase istorice, obiecte de decor sau picturi. Puteai inclusiv să vizitezi casele la interior – noi am băut ceaiul într-una dintre case și a fost o experiență extraordinară – ne-am împrietenit chiar și cu niște doamne la origine din China, dar care locuiau în UK și veniseră în vacanță aici. Și ele au fost impresionate, la rândul lor, de aceste case tradiționale atât de frumos întreținute.

Coex Mall

Coex Mall este una dintre atracțiile capitalei. Aici au fost filmare nenumărate seriale precum I Can Hear Your Voice – dacă vă aduceți aminte scena sărutului dintre Hye-sung și Soo-ha, care a fost filmată în tunelul cu apă din incinta acestui mall. De asemenea, multe alte seriale au fost filmate în incinta acestui mall, precum Lovestruck in the City, Kkondae Intern, The Beauty Inside, Personal Taste sau Lovers in Paris. Majoritatea au filmat scene la Starfield Library din mall, un loc unde am fost și eu, pentru că sunt o cititoare înrăită și astfel am îmbinat două pasiuni: serialele coreene și cărțile.

Starfield Library din Seul este una dintre cele mai spectaculoase biblioteci din lume și un loc de neratat din capitala Coreei de Sud.❤️ Situată în mijlocul mall-ul Coex din cartierul Gangnam, librăria are 3 turnuri înalte de 13 metri, cu peste 50.000 de cărți și 600 reviste. Aici vizitatorii pot petrece timp relaxant, răsfoind cărțile puse la dispoziție în mod gratuit. Totodată, Starfield Library este și un loc unde se organizează o serie de evenimente din sfera culturală, precum lansări de carte, întâlniri cu autori sau seri de poezie.

Busan

Busan este al doilea oraș ca mărime din Coreea de Sud, după Seul, și este un port situat în extremitatea sudică a peninsulei. Se poate ajunge aici cu un tren de mare viteză, care costă între 40 și 60 de euro, dus întors Seul-Busan, prețul variază în funcție de oră și zi. Sunt curse din oră în oră, care pleacă din Seul Station, stația principală de metrou/tren din Seul, iar călătoria durează 3 ore. Însă trebuie să vă achiziționați biletele din timp, pentru că eu și prietenele mele am pățit la întoarcere să nu mai găsim bilete și am fost nevoite să ne întoarcem fără loc o parte din călătorie, am stat în picioare pentru că nu mai erau locuri disponibile. Voi povesti mai multe despre acest minunat oraș într-o postare viitoare, separată, pentru că este un loc spectaculos, cu ieșire la Marea Japoniei și am multe de spus despre excursia de acolo. O mullțime de filme și seriale au fost filmate în acest oraș, printre care Fight for My Way (apartamentele unde stăteau personajele sunt în Busan), The King: Eternal Monarch (scenele de pe plaja Dadaepo) sau reality show-ul Running Man. Dar poate cel mai celebru film, care a propulsat Busan la nivel de oraș turistic foarte căutat, este Train To Busan, filmul horror care a făcut furori la nivel global. Am iubit acel film și a fost foarte emoționant pentru mine momentul când am urcat în trenul către Busan. 🙂

Sper că v-a plăcut acest articol și rămâneți aproape, urmează o serie de articole despre vacanța din Coreea, cu detalii interesante pentru iubitorii acestei frumoase țări. Citiți și alte articole din această serie:

O vizită la Gyeongbokgung Palace, cel mai mare palat istoric din Seul
Namsan Tower, celebrul obiectiv care apare în toate serialele coreene

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *