Crăciunul în Coreea: 5 tradiții ciudate de sărbători

În perioada Crăciunului în Coreea, veți găsi o țară sclipitoare și plină de bucuria sărbătorilor. Decorațiuni superbe înfrumusețează mall-urile și străzile, iar pomii de Crăciun pot fi văzuți aproape în orice loc public, magazinele fiind și ele pline de produse de sărbători. Există câteva tradiții de Crăciun în Coreea care te-ar face să te simți că coreeanul sărbătorește Crăciunul la fel ca în Occident, însă au și tradiții care pot părea ciudate la noi. De exemplu, știai că este o tradiție coreeană de Crăciun să-l vezi îmbrăcat în albastru sau verde și purtând un gat (pălărie tradițională coreeană purtată de bărbați).

do koreans celebrate Christmas? Seoul Christmas Festival at Cheonggyecheon

Există câteva tradiții de Crăciun în Coreea care te-ar face să te simți că coreeanul sărbătorește Crăciunul la fel ca în Occident.

christmas tree at starfield library in seoul korea

În Coreea, ziua de Crăciun este o sărbătoare națională, la fel ca în Europa sau Statele Unite. Ai fi surprins să afli că Coreea este SINGURA țară din Asia de Est în care acesta este cazul.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că există mult mai mulți creștini în Coreea decât în majoritatea țărilor din Asia de Est. Aproximativ 30% dintre oamenii din Coreea se identifică ca fiind creștini. Crăciunul în Coreea (성탄절 | Sung Tan Jul) este sărbătorită mai mult religios, fiind Ziua lui Hristos, mult mai mult decât aspectele comerciale ale Crăciunului cu care suntem obișnuiți în Occident.

garden of morning calm winter lighting festival
Coreea este singura țară din Asia de Est care are concediu de Crăciun.

Acest lucru face ușor să găsiți slujbe bisericești speciale care sărbătoresc aspectul religios al acestei sărbători, dacă asta căutați. Există slujbe de Crăciun care se găsesc în toată Coreea în timpul Crăciunului, dar Liturghia de la miezul nopții de la Catedrala Myeongdong este una dintre cele mai frecventate.

meygondong cathedral during christmas in seoul korea

Un lucru de care se pare că nu poți scăpa indiferent dacă o țară sărbătorește sau nu Crăciunul – este comercializarea fulgerătoare a sărbătorii. Chiar dacă schimbul de cadouri nu este o tradiție obișnuită de Crăciun coreeană, nu ai ști niciodată acest lucru din numărul de expoziții de Crăciun, festivaluri, piețe și oportunități de cumpărături disponibile în timpul Crăciunului în Coreea.

korean christmas traditions: holiday shopping

5 TRADIȚII COREENE NOBIȘNUITE
Iată 5 tradiții oarecum ciudate (cel puțin pentru occidentali) ale Crăciunului coreean:

TRADIȚIA #1: Valentine’s Day + Moș Crăciun
Crăciunul în Coreea este o sărbătoare romantică. Asta înseamnă că tradițiile coreene de Crăciun gravitează în jurul activităților pe care cuplurile le pot face împreună, mai degrabă decât în jurul activităților de familie. Este atât de mult o „sărbătoare de cuplu”, încât nu ați greși să o numiți Ziua Îndrăgostiților + Moș Crăciun.

Este obișnuit ca cuplurile să planifice o cină specială de Crăciun, să aibă o vacanță de Crăciun sau să facă patinaj. Patinoarul de la Grand Hyatt din Seul este un adevărat favorit datorită atmosferei sale ultra romantice.

TRADIȚIA #2: Bani cash
De obicei, nu veți găsi un brad de Crăciun cu un teanc de cadouri împachetate strălucitor în casele coreene. Majoritatea caselor nu au deloc brad și cu siguranță nu se numără printre tradițiile coreene de Crăciun să schimbe grămezi de cadouri.

do koreans celebrate christmas: christmas in seoul

Un brad de Crăciun cu un teanc de cadouri nu este atât de comun într-o casă coreeană.

Cuplurile pot oferi unul altuia cadouri sentimentale de Crăciun, dar un plic cu bani este mult mai probabil să facă schimb de mâini între membrii familiei. Copiii ar putea fi singura excepție în aceste zile – deoarece par să primească din ce în ce mai multe cadouri de Crăciun cu fiecare an care trece.

TRADIȚIA #3: Tort în loc de acadele de Crăciun
În timp ce un brad de Crăciun luminos în case individuale este puțin probabil, este o tradiție de Crăciun coreeană ca prietenii sau familiile să împartă un tort cu tematică de Crăciun.

korean christmas traditions: christmas cake
Este mai probabil să vezi un tort de Crăciun decât un brad de Crăciun într-o casă coreeană.

TRADIȚIA #4: PUBLIC, NU PRIVAT
Festivalurile de lumini, decorul de sărbători și evenimentele de Crăciun din Coreea sunt destul de spectaculoase. Locurile publice precum magazinele universale și mall-urile devin aproape spectacole cu tematică de Crăciun în fiecare decembrie. Cu toate astea, coreeni se limitează la locurile publice pentru decorațiuni, aceștia nu având obiceiul să își decoreze propriile case deloc.

illuminated arched tunnel at the garden of morning calm lighting festival

În Coreea nu este o tradiție în timpul Crăciunului coreean să-ți decorezi casa. Nu vei găsi nici măcar o coroană atârnată pe ușă.

TRADIȚIA #5: Moș Crăciun este albastru!?
În Coreea este practic imposibil să-l găsești pe Moș Crăciun într-un mall. Dar pe măsură ce anii trec, iar vacanța devine mai comercializată, din ce în ce mai mulți Moș Crăciun apar în magazine și spații publice.

christmas blue santa

În Coreea, Moș Crăciun este numit 산타 할아버지 (Moș Haroboji) sau 산타 클로스 (în principiu, Moș Crăciun cu fonetică coreanizată). De obicei, este descris purtând roșu și alb obișnuit ca în Occident, dar este și o tradiție coreeană de Crăciun să-l vezi îmbrăcat în albastru sau verde și purtând un gat (pălărie tradițională coreeană purtată de bărbați).

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *