Moda din Coreea de Sud, o inspirație pentru noi

Coreea, prin frumoasele seriale, filme și videoclipuri pe care le aduce în viața noastră, ne inspiră de multe ori cu ținutele spectaculoase și look-urile memorabile. Coreea de Sud a fost mult timp pentru mine doar o țară din continentul asiatic a cărei capitală și granițe trebuiau învățate pentru ora de geografie, nu am putut anticipa că, după câțiva ani, voi ajunge să urmăresc țara pentru moda lor. Schimbările au venit rapid, poate nu așa de rapid precum tendințele coreenilor în moda, dar mi-au răvășit dulapul și mi-au cheltuit alocațiile care nu mai vin nici ele de ceva ani. Inspirația asiatică mi-a adus mai multă feminitate și ușurința de a alege fusta în locul pantalonilor.

Obsesiile mele pentru haine au început acum mult timp, de când eram la grădiniță si îmi torturam mama cu dorințele unui copil răsfățat. Dar scotocind mai adânc în amintiri, totul a pornit de la însăși mama. Cu țapul ispășitor pus la colț in lumina reflectoarelor, îmi trăiesc viața cu această împovărătoare pasiune: „cârpele” frumoase. Observ însă că această pasiune începe să „chinuie” viața liniștită a tot mai multor oameni. Și obișnuită fiind deja, am început iar căutările pentru un „țap” ispășitor. L-am gasit – Coreea, care ne inspiră tot mai mult pentru ținutele din viața de zi cu zi. Iar acum permiteți-mi să îl punem puțin sub lupă. 

Coreea de Sud a fost mult timp pentru mine doar o țară din continentul asiatic a cărei capitală și granițe trebuiau învățate pentru ora de geografie, nu am putut anticipa că, după câțiva ani, voi ajunge să urmăresc țara pentru moda lor. Schimbările au venit rapid, poate nu așa de rapid precum tendințele coreenilor în moda, dar mi-au răvășit dulapul și mi-au cheltuit alocațiile care nu mai vin nici ele de ceva ani. Inspirația asiatică mi-a adus mai multă feminitate și ușurința de a alege fusta în locul pantalonilor. Cu siguranță coreenii sunt foarte talentați pe această ramură a frumuseții. Coreea, în materie de moda, este ca un scriitor canonic. Este deja impusă și nimeni nu îi poate contesta valoarea. Dar ce mai  înseamnă să fi scriitor canonic? Mai mult decât validitatea și importanța scrisului, înseamnă să îi influențezi pe cei care vin din urmă și cei care sunt în prezent. Atunci Coreea se poate numi canonică, nu-i așa? Ei sunt foarte buni în acest domeniu, dar mai mult, ei pot învârti chiar si dulapurile românilor dupa bunul plac.        

Am rămas impresionată să văd câți concetățeni sunt gata să își cumpere îmbrăcăminte după tendințele de pe alt continent. Și o consider o influență pozitivă. Am mers pe același trotuar, am tranversat același parc și am stat în același STB cu persoane a căror îmbrăcăminte erau clar de pe alt continent, iar eu îl știam și zâmbeam inconștient. Până să ajung la fața, putem garanta că sunt cu totul de pe alt continent, dar, surpriză! eram de aceeași naționalitate!

Trebuie totuși să amintesc de Teoria Formelor fără fond scrisă de Maiorescu, care pare că se poate aplica în orice vreme și în orice loc. E grozav să mă pot îmbrăca după ultimele tendințe, dar mai grozav e să mă și avantajeze. De aceea urmărirea modei este ca o sabie cu două tăișuri. Pe coreeni poate arăta foarte bine, dar dacă nu îmi stă bine mie, degeaba. Apreciez, dar nu e nevoie să copiez ce nu îmi e de ajutor. Este plăcut să văd influența locuitorilor din Țară Dimineților liniștite, dar nu și copierea acestora. Totul trebuie adaptat și nu copiat, trebuie personalizat și astfel autenticizat. Ei au ajuns atât de apreciați, pentru că sunt unici, de aceea stilul lor e grozav și inconfundabil.      

Coco Channel spunea că „Pentru a fi de neînlocuit trebuie să fii diferit”, iar românii care au curajul să se îmbrace inspirați de stilații coreeni îi consider diferiți. Însă las aici un sfat de la cunoscutul Versace „Nu te lua după trend-uri. Nu lăsa lumea modei să te influențeze într-un mod negativ, ci decide singur cine ești, ce dorești să transmiți prin felul în care te îmbraci și prin felul trăiești”. Am încredere în cuvintele lor și în compatrioții mei. Mulțumesc și spune-ți-mi și voi în comentarii dacă vă influențează moda coreeană.

Articol scris de către colaboratoarea noastră, Inzaghi. 🙂

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *