K-Wave la Londra, expoziție de anvergură dedicată culturii pop coreene

Valul coreean continuă să facă ravagii, iar cultura sud-coreeană devine tot mai iubită și apreciată peste tot în lume. Încă o dovadă a acestui fapt este expoziția de la prestigiosul muzeu Victoria & Albert din Londra, deschisă recent – Hallyu! The Korean Wave. Expoziția care va fi deschisă până în vara lui 2023 prezintă cultura populară colorată și dinamică a Coreei de Sud, explorând elementele valului coreean și impactul său global asupra industriilor creative ale cinematografiei, dramei, muzicii, fandomului, frumuseții și modei.

În urmă cu zece ani, un artist sud-coreean puțin cunoscut pe nume Park Jae-Sang (alias PSY) a lansat o melodie pop care l-a catapultat pe scena globală: cu refrenul său captivant și mișcările de dans imitabile, Gangnam Style – referindu-se la cartierul bogat de la sud de râul Han din Seul – a devenit primul videoclip care a atins 1 miliard de vizionări pe YouTube, un hit care a devenit viral în primele zile, dând startul trendurilor de K-pop, K-drama, K-beauty în întreaga lume.

Acum, la doar câteva săptămâni după ce Frieze și-a lansat primul târg la Seul, fenomenul a fost documentat în „Hallyu! The Korean Wave”, o expoziție inedită despre cultura pop a țării, care a fost deschisă recent la Victoria and Albert Museum din Londra (va fi deschisă până pe 25 iunie 2023).

Instalație artistică a expoziției „Hallyu! The Korean Wave” la Victoria and Albert Museum, în Londra

„Coreea de Sud a captivat întreaga lume cu hallyu”, a declarat curatorul principal Rosalie Kim, folosind cuvântul coreean pentru „K-Wave”, într-un comunicat. Fenomenul „a transformat imaginea țării de la devastată de Războiul Coreean la cea a de putere culturală de top în era rețelelor sociale și a culturii digitale”, continuă aceasta.

Cu peste 200 de obiecte expuse — afișe ale Jocurilor Olimpice de vară de la Seul din 1988; primul player MP3 comercial din lume; treningul verde și costumele paznicilor din seria Netflix Squid Game; produse de înfrumusețare din secolul al XIII-lea până astăzi — spectacolul se deschide cu Gangnam Style, prezentând jacheta roz pe care PSY a purtat-o ​​în videoclipul original, alături de omagii video filmate pe mai multe continente.

Nam June Paik, Mirage Stage. © Nam June Paik Estate.

Muzeul Victoria and Albert a lucrat cu designerul de producție al celebrului Parasite, Lee Ha Jun, pentru a recrea baia din apartamentul familiei Kim din filmul câștigător de Oscar, ca o instalație captivantă. Se găsesc de asemenea și lucrări ale unor artiști precum Ham Kyungah și Gwon Osang, inclusiv o sculptură video de Nam June Paik din 1986, cu 33 de monitoare TV.

O replică a faimoasei băi a familiei Kim din Parasite pentru „Hallyu! The Korean Wave”.
pictură din era Joseon, parte din expoziție

Puteți viziona câteva dintre lucrările expuse la Victoria and Albert Museum din Londra în link-ul de mai jos:
https://www.vam.ac.uk/exhibitions/hallyu-the-korean-wave

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *