Cele mai bune 10 filme pe tema Coreei de Nord realizate în Coreea de Sud, de la Joint Security Area la The Spy Gone North și 6/45

Nu cu mult timp în urmă filmele sud-coreene despre Coreea de Nord erau considerate prea riscante pentru a fi difuzate. Dar asta s-a schimbat după succesul revoluționar al lui Shiri, primul blockbuster de acțiune modern din Coreea. Filmul din 1999 a fost filmul cu cele mai mari încasări din Coreea de Sud la timpul său, o realizare care va fi eclipsată de alte trei filme pe tema Coreei de Nord, toate fiind printre cele enumerate mai jos.

În timp ce poveștile despre tovărășie și colaborare între spioni și soldați au fost tema dominantă a filmelor despre Coreea de Nord până la Confidential Assignment din 2017, portrete mai nuanțate ale personajelor nord-coreene au apărut și în sectorul indie și la TV, cel mai faimos fiind dezertorul lui Jung Ho-yeon în Squid Game. Înainte de lansarea în martie a filmului original Netflix My Name is Loh Kiwan, care îl arată pe superstarul Song Joong-ki în rolul unui dezertor nord-coreean, iată clasamentul nostru al celor mai bune 10 filme sud-coreene despre Coreea de Nord.

10. 6/45 (2022)

De la debutul pandemiei de coronavirus, au existat puține succese de box office coreene. Poate cel mai surprinzător film care a întrerupt această tendință a fost comedia DMZ 6/45 .

Inspirat puternic de un alt film celebru care se desfășoară în jurul zonei demilitarizate care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud și, de asemenea, pe această listă, filmul îi prezintă pe Go Kyung-pyo și Lee Yi-kyung ca soldați sud-coreeni și nord-coreeni staționați de-a lungul DMZ. Ei devin implicați într-o situație dificilă când un bilet de loterie câștigător ajunge accidental pe partea greșită a gardului.

9. Silmido (2003)

Bazat pe povestea adevărată a Unității 684, Silmido se concentrează asupra unei operațiuni sud-coreene din anii 1960 pentru a antrena un grup de proscriși să se infiltreze în Coreea de Nord și să-l asasineze pe președintele Kim Il-sung. Complotul a reprezentat represalii pentru o tentativă eșuată de asasinat din Coreea de Nord asupra președintelui sud-coreean Park Chung-hee.

După trei ani de antrenament pe Silmido, o insulă de lângă Incheon, în nord-vestul Coreei de Sud, operațiunea a fost anulată, iar membrii supraviețuitori ai unității civile s-au revoltat.

Cu Sul Kyung-gu în rol principal, filmul a fost un succes uriaș și a devenit filmul coreean cu cele mai mari încasări la momentul lansării sale.

8. Steel Rain 2: Summit (2020)

După ce au obținut un succes în 2017 cu thrillerul de acțiune Steel Rain, actorii Jung Woo-sung și Kwak Do-won au făcut echipă cu regizorul Yang Woo-seok pentru un alt thriller geopolitic, dar cu poveste și personaje complet diferite.

Jung îl joacă pe președintele sud-coreean, în timp ce Kwak este comandantul nord-coreean care dă o lovitură de stat și îi ține ostatici pe el și pe președintele SUA (interpretat de Angus Macfadyen) la bordul unui submarin nuclear.

Contextul geopolitic și locațiile claustrofobe sunt tensionate, în timp ce interacțiunea dintre personaje este surprinzător de amuzantă în această continuare independentă mult superioară.

7. Taegukgi: The Brotherhood of War (2004)

Acest film emblematic de război coreean îi prezintă pe Won Bin și Jang Dong-gun ca frați care se despart atunci când izbucnește războiul în peninsulă și mai târziu ajung soldați de părțile opuse ale conflictului.

Cu scene de război îngrozitoare și la scară largă și o legătură de familie unică și emoționantă, Taegukgi: The Brotherhood of War l-a depășit pe Silmido, lansat cu doar câteva luni mai devreme, pentru a deveni cel mai de succes film sud-coreean din toate timpurile, la momentul lansării.

6. Secret Reunion (2010)

Actorul din Parasite, Song Kang-ho îl interpretează pe Han-gyu, un agent sud-coreean care este dat afară din Serviciul Național de Informații după ce nu a reușit să prevină un asasinat.

Ani mai târziu, Han-gyu se intersectează cu Ji-won (interpretat de Gang Dong-won), agentul adormit nord-coreean responsabil de asasinat, care este acum urmărit de ambele Coree.

Perechea formează o alianță neobișnuită atunci când Han-gyu îi cere lui Ji-won să-l ajute în munca sa de investigator privat într-o bromance care combină idei complexe cu dramă duioasă și scene de acțiune tensionate.

5. The Journals of Musan (2010)

Primul lungmetraj al lui Park Jung-bum, protejatul regizorului apreciat Lee Chang-dong, drama nord-coreeană contemporană cu dezertori The Journals of Musan a câștigat mai multe premii pe circuitul global al festivalurilor de film.

Park face o prestație dublă, deoarece îl înfățișează și pe protagonist, un bărbat care se luptă să-și găsească un loc de muncă datorită unui număr de identificare care îl evidențiază ca un dezertor. Acesta se confruntă cu prejudecăți și umilințe constante.

Deși nu este prima dramă coreeană cu dezertori, această poveste puternică și clară a dus la un val de filme similare care continuă să apară în circuitul art-house.

4. The Spy Gone North (2018)

Deși Secret Reunion și Confidential Assignment au fost primii, The Spy Gone North a făcut-o cel mai bine, servind cea mai interesantă bromance din lumea întunecată a agenților nord-coreeni și sud-coreeni.

În film, Hwang Jung-min joacă rolul unui agent sud-coreean care se dădea drept om de afaceri în anii 90, interesat să lucreze cu Coreea de Nord, care încearcă în secret să obțină acces la planuri sensibile legate de arme nucleare.

3. Swing Kids (2018)

O odă adusă vieții, muzicii și dansului, extravaganța senzorială a regizorului Kang Hyeong-cheol, Swing Kids, are loc în timpul războiului din Coreea și îl arată pe Doh Kyung-soo (alias DO din trupa K-pop Exo) în rolul unui soldat nord-coreean într-o închisoare de prizonieri de război sud-coreeană.

Colorat, plin de viață și extrem de ritmat, Swing Kids este unul dintre cele mai contagioase filme sud-coreene din ultimul deceniu.

2. Welcome to Dongmakgol (2005)

În timpul războiului din Coreea, două grupuri mici de soldați nord-coreeni și sud-coreeni, precum și un pilot al forțelor aeriene americane, se trezesc față în față în Dongmakgol, un sat somnoros din munți, nevăzut de conflictul care consumă peninsula.

Scris și produs de maestrul de comedie Jang Jin și cu Jung Jae-young și Shin Ha-kyun în rolurile principale, Welcome to Dongmakgol este o parabolă geopolitică inteligentă, încărcată cu umor dezarmant și ridicată de o coloană sonoră memorabilă.

1. Joint Security Area (2000)

Unul dintre blockbuster-urile originale sud-coreene, Joint Security Area este filmul care l-a pus pe hartă pe regizorul Park Chan-wook.

În zona demilitarizată, soldații care patrulează de pe ambele părți ale gardului stabilesc o prietenie periculoasă care creează o catastrofă politică după ce sunt implicați într-un incident nefericit.

Cu Song Kang-ho, Lee Byung-hun și Lee Young-ae, această dramă captivantă a fost filmul cu cele mai mari încasări din Coreea de Sud și a contribuit la deschiderea unei noi ere a cinematografiei coreene.

SURSA

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *