Yi Jing – Cartea schimbărilor, lectura de căpătâi a culturii chineze și influența sa asupra serialelor Xianxia

Din punct de vedere istoric, 𝑌𝑖 𝐽𝑖𝑛𝑔 este, conform tradiției chineze, lucrarea de bază pentru cultura chineză în ansamblu. Filosofia sa străveche formează baza pe care s-au întemeiat concepte centrale precum 𝐷𝑎𝑜, 𝑌𝑖𝑛 și 𝑌𝑎𝑛𝑔, 𝑇𝑎𝑖 𝐶ℎ𝑖 sau 𝑞𝑖. Popularele seriale chinezești Xianxia, cu lumile lor fantastice și personaje puternice, sunt adesea influențate de aspecte filosofice și tradiționale ale culturii chineze. Printre sursele de inspirație, Cartea Schimbărilor, cunoscută și sub numele de Yi Jing, joacă un rol semnificativ. Impactul acestei cărți se reflectă în mod distinct în poveștile și temele abordate în serialele Xianxia. Aflați mai multe despre legătura lor din rândurile care urmează.

🧧𝑌𝑖 𝐽𝑖𝑛𝑔 sau „Cartea schimbărilor” a fost adesea numită „Biblia Orientului” și se consideră că datează de cel puțin 3000 de ani. În întreagă lume numeroși oameni din toate categoriile sociale consultă încă acest tratat ca pe un oracol și/sau îl studiază ca pe o carte de înțelepciune.

Tema centrală a textului este schimbarea și modul în care această forță fundamentală influențează toate aspectele vieții – de la afaceri și politică până la relațiile personale, și se bazează pe comentariile confucianiste antice care subliniază aplicarea înțelepciunii practice în viața de zi cu zi.

este un text vechi, datând din perioada antică a Chinei, și este compusă din 64 de hexagrame, fiecare reprezentând o combinație de linii continue și întrerupte. Aceste hexagrame oferă interpretări asupra schimbărilor în univers și pot prezice evenimente viitoare. În serialele Xianxia, acest concept de schimbare este frecvent explorat prin aventurile personajelor principale.

Personajele Xianxia se confruntă cu provocări constante și adversități în lumea lor, iar Yi Jing le servește ca sursă de înțelepciune și ghid în fața schimbărilor inevitabile. Eroii și eroinile își adaptează strategiile și acțiunile în funcție de învățăturile Cartei Schimbărilor, căutând să înțeleagă modul în care universul evoluează și cum pot influența aceste schimbări pentru a-și atinge obiectivele.

Yi Jing nu este doar o carte de divinație, ci și o sursă de simbolism și înțelegere a naturii fundamentale a realității. Hexagramele reprezintă diverse aspecte ale vieții și, în serialele Xianxia, aceste simboluri sunt adesea transpuse în aventurile și relațiile personajelor. Fiecare hexagramă devine o cheie pentru descifrarea provocărilor și pentru dezvoltarea personajelor.

De asemenea, Yi Jing influențează înțelegerea ciclurilor naturale, a echilibrului și a forțelor opuse. Aceste concepte sunt adesea reflectate în luptele marțiale, în evoluția personajelor și în interacțiunile cu lumea supernaturală din serialele Xianxia.

Yi Jing – Cartea Schimbărilor joacă un rol semnificativ în conturarea lumii și a tematicii serialelor chinezești Xianxia. Prin interpretarea sa complexă a schimbărilor și a simbolurilor, Cartea Schimbărilor adaugă o dimensiune profundă și înțeleaptă în povestirile pline de acțiune și aventură. În acest mod, filosofia chineză tradițională se îmbină cu lumea fictivă a serialelor Xianxia, oferind publicului o experiență captivantă și învățături subtile despre natura vieții și evoluția personală.

“Cartea schimbărilor, în chineză Yi Jing, este incontestabil una dintre cele mai importante cărți ale literaturii universale. Originile sale se pierd într-o antichitate mitică. Chiar și în prezent ea se află în atenția celor mai de seamă literați ai Chinei. Aproape tot ce s-a gândit măreț și esențial pe durata a peste 3000 de ani de istorie chineză fie a fost inspirat de această carte, fie – invers – a exercitat o influență asupra interpretării sale, astfel încât putem afirma dincolo de orice îndoială că Yi Jing conține rodul unei înțelepciuni desăvârșite de-a lungul mai multor milenii.

Nu trebuie deci să ne mirăm dacă, în plus, cele două ramuri ale filosofiei chineze, confucianismul și daoismul, își au aici rădăcinile comune. Din cartea aceasta emană o lumină cu totul nouă, care dezvăluie atât aspectele misterioase din universul intelectual al enigmaticilor străvechi maeștri și al discipolilor lor, cât și adevăruri ce se regăsesc în tradiția confucianistă ca axiome stabilite și acceptate fără multe discuții. De fapt, nu doar filosofia, ci și știința naturală și arta guvernării din China nu au încetat să se adape din acest izvor de înțelepciune și nu este surprinzător că, dintre vechile scrieri confucianiste, numai Yi Jing a scăpat de marea incendiere de cărți ordonată de Qin Shi Huangdi. Întreaga viață chineză, până în aspectele ei cotidiene, este impregnată de Yi Jing.” Richard Wilhelm.

📖 O nouă ediție: „Yi Jing – Cartea schimbărilor”, a apărut în limba română la editura Herald, în cadrul colecției Princeps.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană/asiatică. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *