Mâncare tradițională coreeană pentru Seollal, Anul Nou Lunar

Seollal este una dintre cele mai cunoscute sărbători coreene, marcând începutul Anului Nou Lunar. Familiile încep să se pregătească cu săptămâni în avans pentru această sărbătoare specială și călătoresc în toată țara pentru a-și vizita rudele, pentru a-și respecta strămoșii și sărbătoarea!

Pe vremuri, se credea că sărbătorirea Anului Nou Lunar ar aduce noroc și ar alunga spiritele rele.

În fiecare an, ziua exactă a Anului Nou Lunar variază în funcție de calendarul solar, deoarece se bazează pe prima zi a celei de-a doua luni noi după 21 decembrie; cunoscut și sub denumirea de solstițiu de iarnă.

Anul Nou Lunar durează întotdeauna trei zile; fiind o sărbătoare alcătuită din ziua dinaintea Anului Nou, ziua Anului Nou și a doua zi de după Anul Nou. Toate acestea sunt sărbători legale, așa că majoritatea companiilor și școlilor sunt închise, iar angajații primesc concediu plătit.

Yut-nori este un joc tradițional popular care se joacă în timpul Seollal. Este un joc simplu, alcătuit din patru bețe de lemn și o tablă de joc.

De asemenea, este considerat important să oferi cadouri tuturor membrilor familiei. Cele mai populare cadouri sunt fructele proaspete, ginseng-ul, coșurile împletite, dar și banii.

Dar cea mai interesantă parte a vacanței de Anul Nou Lunar este mâncarea! În aceste zile, familiilor le place să mănânce împreună, iar unele feluri de mâncare sunt de bază pe aproape toate mesele din țară. Iată câteva feluri de mâncare pe care ar trebui să le încerci în timpul Seollal.

Ddeokguk sau „supă de turte orez”

A mânca un castron Ddeokguk de Anul Nou Lunar simbolizează sănătatea bună, o viață lungă și îmbătrânirea cu încă un an. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât ai mâncat mai multe boluri de ddeokguk în viața ta, așa că nu fi surprins dacă cineva te întreabă în glumă „câte boluri de ddeokguk ai mâncat?”. Vor doar să afle câți ani ai!

Unele familii vor face manduguk în loc de ddeokguk. Este același fel de supă, dar în loc de turte de orez se folosesc găluște.

Turtele de orez sau ddeok sunt făcute din făină de orez lipicioasă. Coreea de Sud are peste o sută de tipuri diferite de ddeok, consumate pe tot parcursul anului, mai ales în timpul nunților și sărbătorilor.

Jeon, sau „clatite”

Jeon este un fel de clătită sărată care conține o varietate de legume. În timpul sărbătorii Seollal, buchujeon (cu usturoi), kimchi jeon (cu kimchi, acea varză murată coreeană) și saengseon jeon (cu pește) sunt cele mai populare.

Japchae sau „fidea de sticlă”

Tăițeii coreeni transparenți sunt savurati pe tot parcursul anului ca garnitură sau amestecați cu un fel principal. Este unul dintre cele mai emblematice și mai cunoscute alimente din Coreea și rareori veți vedea o masă festivă Seolnal fără acești tăiței.

Sikhye sau „băutură dulce de orez”

Sikhye este o băutură tradițională dulce coreeană care este adesea servită ca desert. Se face prin turnarea de malț peste orez fiert. Lichidul rămas este apoi îndepărtat cu grijă, lăsând în urmă doar părțile solide. Acestea sunt apoi fierte până când băutura este suficient de dulce. Sikhye este de obicei consumat la sfârșitul mesei, deoarece se crede că ajută la digestie.

Aceste feluri de mâncare sunt savurate și în viața de zi cu zi, dar au semnificații importante, deoarece sunt servite în mod proeminent și în preajma sărbătorile coreene.

Indiferent în ce perioadă a anului veniți în Coreea, sperăm că veți încerca câteva dintre rețetele enumerate mai sus!

Dorești să afli mai multe despre obiceiurile legate de mâncare și băuturi coreene? Iată aici un articol despre faimoasa pastă dulce de fasole din serialele coreene.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *