BTS, povestea celei mai populare trupe din Coreea de Sud şi motivul retragerii, deşi se bucura de succes la nivel mondial

În mai puţin de 10 ani, BTS a reuşit să doboare o mulţime de recorduri în industria muzicală şi să devină una dintre cele mai populare trupe din lume. Primul single în limba engleză a ieșit pe piață în urmă cu doar 2 ani. Vestea retragerii trupei într-un asemenea moment a căzut ca un trăsnet peste armata de fani.

BTS, o trupă care joacă după propriile reguli

BTS, cunoscută şi drept Bangtan Boys, s-a format în anul 2010 ca o trupă de hip hop. RM, un rapper underground, a fost remarcat de CEO-ul unei companii de producţie care i-a propus să formeze un grup nou împreună cu alţi 6 tineri. În scurt timp şi-au dat seama că ar avea mai multe şanse de succes dacă ar încerca să transforme proiectul într-unul cu un stil mai aproape de muzica din topuri. Au schimbat stilul, iar în câţiva ani BTS a devenit o senzaţie mondială.

BTS este un acronim pentru Bangtan Sonyeondan, care se traduce drept „cercetaşii antiglonţ.”

Bangtan înseamnă să fii rezistent la gloanţe, adică să ignori stereotipurile, criticile sau aşteptările care vin spre adolescenţi ca gloanţele şi să conservi ideile şi idealurile adolescenţilor de astăzi. – J-Hope

Versurile trupei vorbesc adesea despre subiecte de care mulţi dintre artişti se feresc să vorbească, de la probleme personale la cele sociale, precum sănătatea mintală, greutăţile din anii de şcoală, bully-ingul, tranziţia de la viaţa de copil la cea de adult, pierderi şi iubirea de sine.

Am început să spunem poveşti pe care oamenii voiau să le audă şi erau pregătiţi să le audă, poveşti pe care alţii nu puteau sau nu aveau de gând să le spună. Vorbeam despre ce simţeau unii oameni – durere, anxietate şi griji. Ăsta a fost scopul nostru, să aducem empatia cu care oamenii să rezoneze. – Suga

Trupa formată din 7 băieţi şi-a făcut debutul în 2013 cu albumul 2 Cool 4 School, iar primul single, No More Dream, a urcat rapid în topuri. Băieții aduceau în prim-plan subiecte tabu pentru societatea sud-coreeană şi nu numai, iar asta le-a adus rapid popularitatea. În câteva luni aveau propria emisiune de televiziune şi erau premiaţi în cadrul mai multor evenimente, iar în următorul an ţineau primul concert în Statele Unite şi scoteau hituri şi în japoneză.

Cel de-al doilea album în limba coreeană, Wings, s-a vândut în Coreea de Sud în peste un milion şi jumătate de exemplare în mai puţin de un an şi a devenit cel mai bine vândut album din istoria ţării. În 2017 BTS intra cu primul single într-un top Billboard, câştiga Cel mai bun cântec al anului cu Spring Day, la Melon Music Awards şi muta concertele din săli de spectacole pe stadioane. Biletele pentru concertele din America de Nord au fost vândute în doar câteva minute, iar spectacolele au fost suplimentate datorită cererii foarte mari, BTS devenind astfel prima trupă de K-pop care reuşea astfel de performanţe în SUA.

Premii peste premii, single-uri de top

A devenit şi prima trupă coreeană premiată vreodată la Billboard Music Awards, după ce mai bine de 300 de milioane de voturi au fost înregistrate pentru BTS la categoria Top Social Artist, întrerupând şirul de 6 premii consecutive ale lui Justin Bieber.

EP-ul Love Yourself: Her a debutat pe locul 7 în Billboard 200, iar în Coreea de Sud s-a vândut în peste 1,2 milioane de copii în numai o lună de la lansare. Single-ul DNA a dus trupa pentru prima dată în Billboard Hot 100, devenid prima trupă de băieţi K-pop care reuşeşte o asemenea performanţă şi al doilea artist care ajunge în top cu o melodie în coreeană după Psy, cu Gagnam Style.

Următorul single, Mic Drop, a transformat trupa în prima de K-pop cu 2 discuri de aur, apoi de platină, acordate de Recording Industry Association of America, iar în noiembrie 2017 cei 7 băieţi mai bifau o premieră, fiind invitaţi să cânte la American Music Awards. Premiile au continuat să vină, și în acelaşi an BTS a făcut un parteneriat cu UNICEF în cadrul campaniei Love Yourself, cu scopul de a promova încrederea în propria persoană şi starea din bine în rândul copiilor şi tinerilor, pe de o parte şi de a opri abuzurile, violenţa şi bullyingul, pe de alta.

Noile albume au continuat să crească popularitatea celor 7 tineri, astfel că la începutul anului 2019 au urcat pentru prima dată pe scena premiilor Grammy, ca prezentatori ai uneia dintre categorii şi au fost introduşi pe lista Time a celor mai influente 100 de persoane ale anului. Au continuat să scoată single-uri cu mare succes la public, și au fost prima trupă sud-coreeană invitată la Saturday Night Live. În acelaşi an, au fost premiați la cele mai mari evenimente de profil din Asia: Melon Music Awards şi Mnet Asian Music Awards.

Primul single în limba engleză, Dynamite, a fost lansat abia în 2020 şi a debutat direct pe primul loc în US Billboard Hot 100, ajungând însă numărul 1 în multiple topuri internaţionale. În doar 3 luni de la lansare clipul piesei avea peste 600 de milioane de vizualizări, iar melodia avea să aducă şi prima nominalizare a unui grup la premiile Grammy, dar şi 3 discuri de platină din partea RIAA.

Vara acestui an a adus însă o veste nu tocmai plăcută pentru fanii BTS. Cei 7 membri ai trupei au anunţat că au nevoie de o pauză şi că în acest timp se vor concentra pe proiecte solo. Au vorbit despre schimbările survenite în toţi aceşti ani, despre faptul că nu ştiu ce poveşti ar mai putea spune acum, dar şi despre presiunea din industria K-pop, care le cere artiştilor să scoată piese pe bandă rulantă fără să îi lase să se maturizeze.

În acest moment ne-am pierdut direcţia şi tot ce vreau e să-mi ofer puţin timp ca să mă gândesc. – RM

Cu toate astea, băieșii spun că trupa lor nu se destramă şi că la un moment dat vor reveni în aceeaşi formulă.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *