Ai mâncat? Întrebarea omniprezentă din serialele coreene

밥 먹었어요? Bap mogosoyo?

Ai mâncat?? Ți-e foame??

Știm cu toții de această fraza omniprezentă în toate kdramele vizionate. Este întrebarea care m-a ajutat să găsesc o conexiune de suflet cu această societate foarte diferită de a noastră. Întrebarea care mă face să cred că sunt un popor cald, la fel ca noi. ❤️ Pornind de la această întrebare, în acest articol vorbesc despre asemănarea dintre culturile noastre, importanța mesei în familie. Și totuşi de unde vine această întrebare și de ce este atât de des prezentă în serialele coreene??

Știu sigur că suntem cu toții întrebați la fel de mamele, bunicile și rudele noastre, aceeași întrebare de cum intri pe ușă: Ai mâncat?, Ți-e foame? Îți fac ceva rapid?

Oricum ar fi, ne identificăm cu multe dintre personajele din k-dramas favorite:

Omma– cea care, fie că te ceartă sau te sfătuiește, îți oferă un bol de orez cu renumitele ‘banchan’, mici aperitive (kimchi, peşte, tofu, ouă, supă, etc.) pe care fie că vrei sau nu, îl mănânci cu un zâmbet sau printre sughițuri.🥺

Onnie– sora cea mare care întotdeauna îți oferă ceva bun sau te scoate în oraș când ia salariul.😃

Sombae– colegul dintr-o clasă mai mare care-ți oferă de mâncare, dulciuri, sucuri, responsabil de starea ta de bine.

Gumo/imo- mătușa nebună care uită că ai mâncat și te mai întreabă o dată.😂

Samjun– unchiul absent care te întreabă, dar stă pe telefon.

Adjumma– de la piață care îți dă un fruct din partea casei – “sebis”, cum spun ei. 😍

Și totuşi de unde vine această întrebare și de ce este atât de des prezentă în serialele coreene??

Această întrebare își are rădăcinile în trecutul zbuciumat al Coreei de Sud, în război, când un bol cu mâncare era greu de găsit, atunci singura întrebare care conta era: Ai mâncat?? Apoi, dacă erai hrănit, supraviețuirea era prelungită cu încă o zi.

Bap mogoso/yo? are multe înțelesuri: Ai mâncat? Ești bine? Oricare ar fi semnificația, este întrebarea care arată grija, dragostea și sentimentele celui de lângă, întrebarea care spune “Îmi pasă de tine”.❤️

Cu siguranță că mulți dintre noi, cei ce iubim Asia, deja avem ceva cunoştinţe solide despre bucătăria asiatică, poate chiar am încercat mâncaruri precum kimchi, samghiopsal, Jjajangmyeon, chimaek(pui&bere),  Tteokbokki, Japchae, Samgyetang, Bibimbap, Gimbap, Sundae, Doenjang jjigae. Deja le cunoaștem, pe multe chiar le-am încercat, iar pe altele le-am introdus în meniul zilnic (zic eu, care fără mandu sau kimchi în frigider nu mai trăiesc😅).

Acum singura întrebare este: voi ce mâncăruri ați adoptat în meniul vostru și cum? Le cumpărați din magazine sau le gătiți singuri? Eu gătesc mandu, japchae, Jjajangmyeon, ghimbap, iar kimchi încă nu mi-a reușit😅, îl cumpăr.

Articol scris de colaboratoarea noastră, Georgiana Krausz.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *