Lucruri fascinante despre Seoul și Tokyo, dintr-un nou documentar Netflix

Recent s-a lansat un nou documentar pe Netflix, Midnight Asia: Eat · Dance · Dream, care prezintă detalii interesante despre viața de noapte a orașelor asiatice. Documentarul are 6 episoade, iar în fiecare episod prezintă câte un oraș asiatic, Manila, Bangkok, Tokyo, Seoul, Taipei și Mumbai, dar mie mi-au plăcut cel mai mult episoadele despre Japonia și Coreea. Fiecare episod prezintă detalii fascinante despre cultura orașului, arătând cum își petrec asiaticii viața de noapte, cum se distrează, ce muzică ascultă, ce restaurante preferă, ce concepții au despre relaxare și distracție și multe altele. Pentru că mi-a plăcut mult documentarul, povestesc aici despre multe lucruri interesante despre Seoul și Tokyo.

TOKYO

Despre Tokyo primul detaliu care cred că merită menționat este faptul că este cea mai mare metropolă din lume – în oraș și împrejurimile lui trăiesc peste 48 de milioane de oameni. Documentarul ne arată viața trepidantă în acest oraș al luminilor și clădirilor spectaculoase, care pare că nu doarme.

To master your craft means to master yourself.

Shokunin – în Japonia există conceptul de Shokunin, care înseamnă artizan sau o persoană ce caută să își îmbunătățească munca și abilitățile în fiecare zi, caută să se perfecționeze. Este adevărat că japonezii sunt foarte muncitori, dedicați și ambițioși, de aceea au reușit să devină una dintre cele mai bogate națiuni, chiar dacă au trecut prin războaie și dezastrul de la Hiroshima și Nagasaki, cu bomba nucleară. Etica lor de muncă este de admirat și consider că avem multe lucruri de învățat din cultura lor.

Episodul despre Tokyo este fascinant și îmi place faptul că documentarul pare atât de real și natural. Sunt prezentați oameni de-ai locului care au diverse afaceri sau ocupații interesante. De exemplu o doamnă în vârstă de 80 de ani care noaptea lucrează ca DJ într-un club sau un bărbat care are un bar ambulant – în fiecare seară se mută cu barul în alt loc din Tokyo. Sunt prezentate povești tare interesante, locuri uimitoare și oameni interesanți – vă recomand episodul.

Tokyo noaptea

SEOUL

Cel mai interesant lucru din episodul cu Seoul mi s-a părut faptul că au arătat trupe de muzică indie, nu s-au concentrat pe muzica kpop despre care se tot vorbește. Oricât de populare și minunate ar fi trupele de idoli, mi se pare corect să aflăm lucruri și despre genuri sau trupe mai puțin populare, dar care sunt talentate și merită atenția noastră. De exemplu, documentarul prezintă trupa Leenalchi, o trupă care reinterpretează un gen muzical tradițional coreean, denumit pansori. Este un stil de muzică ce arată precum o formă de poveste – soliștii spun o poveste pe un fundal muzical antrenant. Nu știam despre acest gen muzical și despre trupă și a fost o surpriză plăcută faptul că i-am descoperit. Vă recomand să ascultați și voi piesele lor.

În episodul despre Seoul sunt prezentate persoane tare interesante, precum un americano coreean care a înființat un grup de jogging – se adună mai mulți oameni și aleargă noaptea. Sau un cuplu în vârstă care au un restaurant în Itaewon, de mai bine de 20 de ani, unde servesc mult iubitul pui prăjit coreean. Viața de noapte în Seoul arată minunat – atât de multe lumini, totul este plin de oameni și vibrează.

Seoul noaptea

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *