Am vizitat o expoziție extraordinară la Londra, dedicată culturii coreene

Am vizitat recent expoziția de la prestigiosul muzeu Victoria & Albert din Londra – Hallyu! – The Korean Wave dedicată culturii coreene. Expoziția este un RAI pentru fanii Coreei de Sud și pentru că aș vrea să se bucure mai multă lume de ea, vă fac un tur virtual, prin detaliile din acest articol, multe poze și videos. A fost un sentiment incredibil să pot vedea o mulțime de obiecte expuse, din era Joseon și până în prezent – ca de exemplu obiecte din seriale mult iubite precum Squid Game, My Love From the Star, Winter Sonata și multe altele, sau ținute purtate de BTS, Blackpink, G-Dragon și alți idoli kpop.

Despre expoziție

Expoziția care va fi deschisă până în vara lui 2023 prezintă cultura populară colorată și dinamică a Coreei de Sud, explorând elementele valului coreean și impactul său global asupra industriilor creative ale cinematografiei, dramei, muzicii, fandomului, frumuseții și modei.

Cu peste 200 de obiecte expuse — afișe ale Jocurilor Olimpice de vară de la Seul din 1988; primul player MP3 comercial din lume; treningul verde și costumele paznicilor din seria Netflix Squid Game; produse de înfrumusețare din secolul al XIII-lea până astăzi — spectacolul se deschide cu Gangnam Style, prezentând jacheta roz pe care PSY a purtat-o ​​în videoclipul original, alături de omagii video filmate pe mai multe continente.

Muzeul Victoria and Albert a lucrat cu designerul de producție al celebrului Parasite, Lee Ha Jun, pentru a recrea baia din apartamentul familiei Kim din filmul câștigător de Oscar, ca o instalație captivantă. Se găsesc de asemenea și lucrări ale unor artiști precum Ham Kyungah și Gwon Osang, inclusiv o sculptură video de Nam June Paik din 1986, cu 33 de monitoare TV.

Secțiunea dedicată serialelor și filmelor coreene

Având în vedere pasiunea mea pentru serialele coreene, bineînțeles că secțiunea favorită din cadrul expoziției a fost cea dedicată kdrama. Aici am citit o mulțime de informații interesante despre evoluția cinema-ului sud-coreean, de la primele filme și seriale de succes și până în prezent. În plus, a fost o mare bucurie să văd expuse costume și lucruri purtate de actori în drame precum My Love From The Star, Winter Sonata, Moonlight Sonata și multe, multe altele. Mai jos vedeți poze cu câteva dintre exponate.

Costume originale, purtate în dramele Jumong, Moonlight Sonata și Hwang Jini.
Pantofii purtați de Jun Ji-hyun în serialul My Love From The Star. Datorită serialului, pantofii au devenit virali și stocurile acestui model Jimmy Choo au fost epuizate rapid în Asia, Europa și SUA. Încă o dovadă a puterii de influențare a maselor pe care o au kdramele.
Costumele purtate în celebrul serial coreean produs de Netflix, care a făcut furori, Squid Game.

Secțiunea dedicată KPOP

Secțiunea dedicată muzicii este un real RAI pentru iubitorii kpop. Sunt o mulțime de instalații interactive, unde, de exemplu, poți învăța coregrafii kpop celebre, poți asculta piese noi și afla o mulțime de detalii despre istoria kpop și a valului coreean. Bineînțeles că ceea ce m-a atras cel mai mult a fost să văd expuse hainele purtate de vedete precum G-Dragon, Blackpink, BTS, Ateez și muuuulte altele. Am văzut inclusiv o sculptură cu G-Dragon și bineînțeles că pe fundal se auze muzică kpop. Mai jos câteva dintre obiectele expuse.

Ținute BTS și Blackpink
ținută purtată de RM de la BTS
sculptură G-Dragon

Secțiunea dedicată istoriei Coreei

Ceea ce mi-a plăcut la această expoziție este faptul că e foarte amplă, nu a acoperit doar Hallyu în sine (deși poartă acest nume), ci a fost acoperit și istoria Coreei de Sud. În această secțiune am citit multe lucruri importante despre istoria Coreei și momente importante din dezvoltarea țării, plus despre povestea unor brand-uri coreene renumite, precum Hyundai sau Samsung.

Costum de infirmieră din timpul Războiului dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord
Declarația de Independență a Coreei față de Japonia
Tipuri de pălării purtate de bărbați în era Joseon

Secțiunea dedicată modei & beauty coreene

Este cunoscut faptul că produsele de înfrumusețare coreene sunt apreciate pe tot globul. Din timpuri străvechi, coreenii au fost foarte preocupați de îngrijirea personală, mai ales îngrijirea feței. Produsele din Coreea sunt foarte bune, iar K-Beauty face furori, Coreea de Sud fiind pe locul II la nivel mondial (după Franța) în ceea ce privește exportul produselor de înfrumusețare. În ceea ce privește moda, tot mai mulți tineri imită ținutele purtate de idolii kpop sau de actorii din serialele coreene și sunt tot mai mulți designeri din Coreea care se remarcă la nivel internațional. Unii dintre ei reinterpretează elemente vestimentare tradiționale, precum hanbok sau pălării.

Urmăriți și un vlog pe care l-am filmat.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *