Feb 10: La mulți ani! Sărbătorim SEOLLAL (설날) la coreeni, Chūn Jié (春節) pentru chinezi

Happy SEOLLAL tuturor iubitorilor de cultură coreeană și tuturor coreenilor. Astăzi, pe 10 februarie 2024 este prima zi din Anul Nou Lunar Chinezesc 2024, care marchează începutul Festivalului Primăverii, sărbătorit în Coreea de Sud și de Nord, și în Taiwan, Republica Chineză, precum și în alte locuri din întreaga lume de aceste naționalități. Iată mai multe detalii despre această frumoasă sărbătoare și despre 2024, care este Anul Dragonului de Lemn (sau Anul Dragonului Albastru, după cum îl numesc coreenii).

Coreenii îl numesc ‘SEOLLAL’ (설날), în timp ce taiwanezii îl numesc ‘Chūn Jié’ (春節). În această zi de bun augur, coreenii se salută între ei folosind cuvintele 새해 복 많이 받으세요 (saehae bog manh-i bad-euseyo), care înseamnă ‘Vă doresc să primiți mult noroc în noul an’. Chinezii o fac spunând Xīn Nián Kuài Lè 新年快樂 (La mulți ani!), iar taiwanezii sau chinezii folosesc și urările: Happy New Year! (xīn nián kuài lè), Vă doresc fericire și prosperitate! (gōng xǐ fā cái) sau Noroc și profit mare! (dà jí dà lì).

Anul 2024 este anul Dragonului de Lemn – singurul animal mitic printre cele 12 semne ale zodiacului chinezesc. Reprezintă calități pozitive precum puterea, forța, norocul și înțelepciunea, și este considerat o creatură cerească și divină, având capacitatea de a controla elemente naturale precum vântul și apa.

Anul Dragonului este anticipat să aducă momente de bun augur și progrese captivante pentru toți. Cei născuți sub semnul dragonului sunt renumiți pentru gândirea lor inovatoare și natura lor curioasă și adesea prosperă în căutările lor profesionale.

Anul precedent, 2023, a fost anul iepurelui, anul prieteniei, al păcii și al liniștii. Anul nou a căzut pe 22 ianuarie anul trecut. În calendarul lunar, fiecare an este numit după unul dintre cele 12 animale din zodiacul tradițional: Șobolan, Bivol, Tigru, Iepure, Dragon, Șarpe, Cal, Capră, Maimuță, Cocoș, Câine, Porc.

În Coreea, cultura reprezentativă pentru Seollal include Sebae 세배 (Salutul de Anul Nou), Charye (차례) Înmormântarea și venerarea strămoșilor și Mâncare Tradițională & Tteokguk (떡국).

Sebae 세배, salutul de Anul Nou, este o plecăciune în fața seniorilor familiei și considerat modul în care coreenii acordă mare respect persoanelor în vârstă; Coreea are o lungă tradiție de a începe Anul Nou (conform calendarului lunar) cu saluturi tradiționale profunde făcute în fața persoanelor în vârstă. Îmbrăcați în haine tradiționale numite “Hanbok (한복)”, oamenii le urează persoanelor în vârstă un an nou fericit efectuând o plecăciune tradițională și spunând cuvintele ‘Saehae bok mani badeuseyo’ (새해 복 많이 받으세요, “Vă doresc să primiți mult noroc pentru Anul Nou”). Apoi, persoanele în vârstă recompensează de obicei acest gest oferind bani cadou de Anul Nou juniorilor lor.

O altă tradiție importantă este 차례 (charye). Charye este termenul folosit pentru a descrie venerarea strămoșilor în timpul Anului Nou Lunar. Mâncarea este așezată pe o masă ca dar pentru strămoși, în spatele cărora se află tabletele ancestrale ale familiei. Oamenii fac plecăciuni adânci către aceste tablete pentru a arăta respectul față de strămoși. Această tradiție este încă practicată de mulți coreeni, dar nu este atât de răspândită ca celelalte tradiții de Seollal.

Oamenii din Coreea sărbătoresc Ziua de Anul Nou Lunar (Seol sau Seollal) cu un fel de mâncare special numit tteokguk (떡국) sau supă de taieței de orez. Tteokguk (supa de taieței de orez) este o supă delicioasă și consistentă, făcută din taieței de orez sub formă de discuri. Coreenii o mănâncă întotdeauna în ziua de Seollal (Ziua de Anul Nou Coreean), prima zi a calendarului lunar și una dintre cele mai importante sărbători din Coreea. Tradițional, conform modului coreean de calcul al vârstei, vârsta fiecăruia creștea cu un an în ziua de Seollal, iar procesul nu era complet până când nu mâncai o porție de tteokguk.

Vă dorim un an al dragonului minunat! Happy Seollal! 🙂

Facebook Comments

About the author

Comments

  1. Mancarea traditionala pentru Seollal este tteokguk (떡국), supa de tteok sau galuste de orez. Tteokguk a fost considerat in trecut o mancare speciala, asociata cu sarbatoarea Anului Nou si Koreaanse nascuti in acest an nou primesc boabe de tteok (galuste de orez) si sunt sfatuiti sa se gandeasca la dorintele lor pentru noul an in timp ce le mananca. Acesta este un obicei frumos si plin de intelesuri profunde, care ne arata ca Seollal este o sarbatoare cu semnificatii importante pentru noi, coreenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *