Interviu Ramona Lee Soo-Jun, autoarea seriei de romane „Agent 00”, tribut adus carierei lui Jackie Chan

Ramona Lee Soo-Jun este o romancieră și scenaristă germano-română, aflată în prezent la Londra. Născută pe 5 iulie 1997, în Sindelfingen, Germania, Lee a crescut în Holzgerlingen, Baden-Württemberg și s-a mutat la Timișoara, România în 2007, unde a absolvit cu o diplomă de pedagogie în învățământul primar, învățământul primar și predarea limbii engleze ca limbă străină. Lee s-a mutat la Londra la începutul lui 2019 pentru a-și continua cariera în scris și film.

În 2012, Lee a scris romanul de debut „Destinul unei flori de primăvară” în 28 de ore, la vârsta de 14 ani. Până la 19 ani, Lee publicase 11 cărți.

Începând cu prima ei publicație, ea a adoptat pseudonimul „Lee Soo-Jun” pentru a lupta împotriva rasismului, deoarece mulți editori respingeau numele personajelor asiatice. Odată ce a împlinit 18 ani, Lee și-a schimbat legal numele.

După lansarea primului volum din seria „Agent 00” în 2015, Lee a fost desemnată primul romancier de arte marțiale-acțiune din România.

Deși își respectă numele de autoare de romane de acțiune, Lee a publicat comedii romantice, drame psihologice și romane fantastice.

Scenariul ei bazat pe romanul de acțiune „Kung Fu Bodyguard” (tipărit inițial în 2017 și relansat în engleză de BearManor Media, SUA în 2019) a fost nominalizat de mai multe ori la festivaluri internaționale de film.

Lee s-a alăturat lumii filmului indie la începutul anului 2020 prin fondarea „Action Lee Entertainment Ltd”.

La sfârșitul anului 2021, Lee a contribuit la lansarea cărții ilustrate de debut a mamei sale, „Ciupercuța Baby Oko” (Oko the Baby Mushroom), dedicată copiilor diagnosticați cu cancer. Lee lucrează în prezent cu sponsori privați pentru a răspândi bucuria lui Baby Oko în centrele de reabilitare a cancerului infantil din România.

În 2015, în timpul lansării primului ei volum „Agent 00”, Lee a fost recunoscută drept primul romancier de arte marțiale-acțiune din România. Pe lângă romanele sale de acțiune, Lee a publicat lucrări care acoperă comedii romantice, drame psihologice și genuri fantastice.

Seria “Agent 00” reprezintă un tribut adus carierei lui Jackie Chan și este unul dintre puținele romane de acțiune-comedie din România.

 1. Ramona, te-ai născut în Germania în 1997 și te-ai mutat în România zece ani mai târziu. Locuiești la Londra de ceva vreme. Ai vrea să ne spui ceva despre cariera ta interesantă?

În primul rând, îți mulțumesc pentru timpul acordat, Luisa. Da, copilăria mea a fost împărțită între Germania și România, și am crescut cu dorința de a avea libertatea de exprimare și de a trăi într-un mediu creativ care să îmi permită să mă dezvolt artistic. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales să mă mut în Londra.

 1. Cartea ta a fost citită în prealabil și împărtășită de o serie de nume binecunoscute din lumea filmului de acțiune, inclusiv actrița Diana C. Weng, mai cunoscută ca fostul antrenor de dialog al lui Jackie. Ce rol a jucat Jackie Chan în viața ta și cum ți-a influențat alegerile în carieră ca scriitor?

În copilărie, Jackie Chan a avut o influență semnificativă asupra mea, deoarece mereu mi-am dorit să creez propriile povești în genul de acțiune-comedie pe care le vedeam în filmele sale. Așa cum a influențat multe alte copilării, dorința de a scrie în genul acțiune a fost catalizată de admirarea filmelor sale. Decizia de a începe să scriu în acest gen a fost un moment de cotitură pentru mine, și de atunci nu m-am mai uitat niciodată înapoi.

 1. Care a fost cartea ta preferată în copilărie?

“Rățușca cea urâtă”. M-a emoționat mereu și m-am regăsit într-un fel sau altul în povestea ei.

 1. Care sunt autorii sau cărțile care au influențat cel mai mult stilul tău de scriere?

Admir satira lui I.L. Caragiale. Se poate aplica atât de bine și în ziua de azi.

 1. Care sunt lucrurile pe care le-ai învățat despre industria editorială de când ai publicat prima dată?

De-a lungul timpului, am învățat că industria editorială este ca oricare alta, necesitând răbdare și perseverență. Este important să nu renunți și să continui să îți urmezi pasiunea.

 1. Cum gestionezi feedbackul negativ sau criticile la adresa cărților tale?

Cu siguranță, feedback-ul negativ sau criticile sunt o parte naturală a procesului de scriere. Le văd ca pe o perspectivă diferită și le apreciez. Fiecare cititor are dreptul la propria opinie, iar eu sunt deschisă la orice fel de feedback, fie pozitiv, fie negativ. În cele din urmă, critica este o parte esențială a evoluției fiecărui scriitor.

 1. Ai avut momente de îndoială în timpul procesului de scriere și cum le-ai depășit?

Desigur, am și eu momente de îndoială, ceea ce cred că e normal. Îndoielile mă ajută să mă dezvolt și să mă îmbunătățesc. Pentru a le depăși, fac o pauză și îmi reamintesc că perfecțiunea nu e realistă. Important e să continui să scriu cu pasiune, indiferent de provocări.

 1. Ai avut nevoie de cercetare specifică pentru cărțile din seria „Agent 00”?

Seria “Agent 00” se inspiră din filmele de acțiune din Hong Kong din anii ’80, în special din stilul de comedie și acțiune al lui Jackie Chan. Această serie reprezintă un omagiu adus carierei sale, iar Jackie Chan și filmele sale au fost principala sursă de inspirație pentru mine înainte de a începe să scriu.

 1. Ai avut perioade de blocaj creativ în timpul scrierii și cum le-ai depășit?

Nu îmi amintesc să fi avut vreodată un blocaj major de creativitate. Dacă nu mă pot concentra într-o zi, prefer să mă opresc și să fac altceva. Încrederea în inspirație și creativitatea care vin întotdeauna la timpul lor mă ajută să trec peste astfel de momente.

 1. Care este procesul tău de planificare a poveștii? Folosești un outline detaliat sau te lași purtată de inspirație?

Procesul meu de planificare a poveștii variază. Uneori folosesc un outline detaliat, dar alteori prefer să mă las purtată de inspirație. Nu sunt adeptul multor notițe, prefer să îmi schițez ideile în minte.

 1. Cum ai abordat procesul de promovare a cărții tale și cum te-ai implicat în comunitatea literară?

În procesul de promovare a cărților mele în piața de carte engleză, am trebuit să mă adaptez la normele specifice. Deși nu am făcut schimbări majore în abordarea mea, am observat că în această comunitate există o dorință mai mare de a cumpăra cărți și un nivel de receptivitate diferit față de piața din România. Energia pozitivă pe care o găsesc aici mă motivează să continui și să mă implic în comunitatea literară.

 1. Care este cea mai mare realizare pe care ai realizat-o ca scriitoare până acum?

Cea mai mare realizare pe care am avut-o ca scriitoare până acum a fost să am curajul de a-mi traduce propriile cărți și să mă lansez într-o piață nouă.

 1. Ce resurse sau surse de inspirație ai recomanda scriitorilor aspiranți?

Dacă ar fi să recomand resurse sau surse de inspirație pentru scriitorii aspiranți, aș spune că viața în sine, comunitatea și societatea în care trăim sunt cele mai bogate surse de inspirație.

 1. Care sunt obiectivele tale pe termen lung ca autor?

Obiectivul meu pe termen lung ca autoare este să-mi extind audiența și să continui să aduc poveștile mele la cât mai mulți cititori din întreaga lume.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *