De la Concrete Utopia la Train to Busan, 10 filme coreene despre dezastre care merită văzute

Filmele coreene cu dezastre captează publicul din întreaga lume, fiind îndrăgite atât de către fanii conținutului coreean, dar și de către persoanele care nu urmăresc de obicei seriale sau filme asiatice, însă sunt atrași de genurile distopie/thriller sau horror. Iată cele mai bune 10 filme coreene cu dezastre, de la Exit, cu Cho Jung-seok și Im Yoon-ah în rolurile principale, până la Concrete Utopia și cel mai mare clasic cu zombi Train to Busan.

Dramele cu dezastre s-au dovedit a fi un gen de film popular, combinând distribuții mari și efecte speciale de ultimă generație pentru a oferi o călătorie palpitantă și un spectacol uluitor, combinat cu intrigi cu carene putem identifica ușor.

De la clasicele lui Irwin Allen precum The Towering Inferno și The Poseidon Adventure până la The Day after Tomorrow de Roland Emmerich și 2012 , Hollywood a avut inevitabil un avans, dar în ultimii ani, industria cinematografică coreeană în creștere a demonstrat că are puterea bugetară necesară pentru a produce astfel de filme.

Cu siguranță, de la succesul Tidal Wave din 2009 (cunoscut și ca Haeundae), studiourile coreene au exploatat cu entuziasm popularitatea filmelor cu dezastre. În timp ce unele au fost puțin mai mult decât telenovele care se desfășurau în fața unui ecran verde (The FluPandora), iar altele doar și-au legat căruța de nebunia zombie reînviate de Train to Busan (PeninsulaDeranged#Alive ), multe dintre producțiile epice noi au ceva substanțial de oferit.

Odată cu lansarea Concrete Utopia a lui Um Tae-hwa, am selectat 10 dintre cele mai bune filme coreene cu dezastre din ultimii ani.

10. Exit (2019)

În Exit, Seul este sufocat de un gaz otrăvitor mortal care amenință să înghită chiar și cel mai înalt zgârie-nori. Susținut de un subtext intrigant despre piața de muncă brutal de competitivă a Coreei de Sud, filmul îl vede pe Cho Jung-seok jucându-l pe un șomerul Yong-nam care, prins într-o sală de banchet cu întreaga sa familie, reușește în sfârșit să-și demonstreze curajul și să-i salveze pe cei din jur.

9. Ashfall (2019)

Unul dintre cele mai nebune filme cu dezastre apărute în ultimii ani, Ashfall merită recunoaștere, fie și doar pentru încercarea scriitorilor săi de a bifa cât mai multe casete.

Ha Jung-woo conduce o operațiune militară sub acoperire în Coreea de Nord pentru a fura arme nucleare care vor fi folosite pentru a preveni o erupție vulcanică cataclismică, într-un plan conceput de omul de știință guvernamental al lui Ma Dong-seok. Pentru a face acest lucru, agentul forțelor speciale a lui Ha trebuie să se alieze cu agentul dublu de neîncredere al lui Lee Byung-hun într-o cursă contra cronometru pentru a salva lumea.

8. Tunnel (2016)

Când un tunel prost construit se prăbușește, prinzând în capcană un bărbat, care se află în drum spre ziua de naștere a fiicei sale, îi revine soției sale (Bae Doona ) să-i mențină moralul la telefon.

Această producție relativ modestă este ridicată la rang înalt de performanțele personajelor principale, în timp ce figurile de autoritate adaugă o notă de comentariu social usturator.

7. Tidal Wave (2009)

Prezentat drept „primul film dezastru din Coreea”, după lansare, imaginea de eveniment extrem de ambițioasă a lui JK Youn a dat tonul filmelor care vor urma.

Trece mai mult de o oră în dramă până când un tsunami monstruos este observat în largul coastei Busanului, oferind distribuției stivuite de A-listeri, în frunte cu Sol Kyung-gu, Ha Ji-won și Park Joong-hoon, un mic avertisment prețios, înainte ca acestea să fie scufundate în apă.

În cea mai memorabilă secvență a sa, supraviețuitorii de pe podul suspendat uriaș al orașului sunt aruncați de pe containere de transport căzute dintr-o navă răsturnată.

6. The Tower (2012)

The Tower este, în multe privințe, o continuare spirituală a Tidal Wave, replicând amestecul acelui film de melodramă, comedie și emoție, deși într-un cadru urban mai vertiginos.

Un riff cunoscător al clasicului din 1974 al lui Irwin Allen, considerat pe scară largă punctul culminant al genului, The Tower urmărește soarta diferitelor personaje care sunt prinse într-un zgârie-nori din Seul după ce un elicopter s-a prăbușit în ajunul Crăciunului.

Sol Kyung-gu conduce încă o dată misiunea, fiind căpitanul pompierilor care conduc efortul de salvare, iar Son Ye-jin și Kim Sang-kyung sunt printre cei prinși înăuntru.

5. Emergency Declaration (2021)

Încărcat cu o mulțime de vedete de profil incredibil de înalt, thrillerul absurd al lui Han Jae-rim a cuprinde toate clișeele imaginabile ale filmelor cu dezastre.

Cascada calamităților care se desfășoară este, fără îndoială, ridicolă, dar prezentată cu așa o seriozitate încât este imposibil să nu îți placă.

4. The Terror Live (2013)

Cine altcineva, în afară de Ha Jung-woo, se găsește din nou în centrul unui dezastru care pune viața în pericol în thrillerul de concept înalt al lui Kim Byung-woo, care servește și ca o critică aprinsă a senzaționalismului jurnalistic?

Ha joacă rolul unei prezentatoare de știri dizgrațiate, care acum găzduiește o emisiune radio de dimineață. Când un apelant pretinde că este terorist și amenință că va arunca în aer Podul Mapo din Seul, acesta crede că blufează, doar pentru ca podul să se prăbușească brusc.

Ceea ce urmează este un joc din ce în ce mai intens de șoarecele și pisica, cu viețile a milioane de oameni atârnând în balanță.

3. Birthday (2019)

O excepție a genului, drama sfâșietoare a lui Lee Jong-un este o cronică a impactului unuia dintre cele mai traumatizante dezastre reale din istoria recentă a Coreei, dar face acest lucru fără să arate un singur cadru al incidentului în sine.

Sol Kyung-yu și Jeon Do-yeon sunt ambii fenomenali, ca părinți îndurerați a căror căsnicie s-a prăbușit în anii de când fiul lor adolescent a fost ucis în dezastrul cu feribotul Sewol din 2014.

Departe de a senzaționaliza evenimentul în sine, în care au murit peste 300 de pasageri, Lee explorează natura distructivă a durerii și a pierderii.

2. Concrete Utopia (2023)

Satira socială senzațională a regizorului Um Tae-hwa folosește un cutremur devastator ca declanșator pentru o distrugere a guvernării autoritare, a xenofobiei și a crizei imobiliare din Coreea.

Când un complex de apartamente solitar rămâne în picioare în urma unui cutremur devastator, supraviețuitorii din zona înconjurătoare ajung căutând adăpost.

Lee Byung-hun este fantastic ca liderul ales al rezidenților, care se transformă într-un despot nemilos și îi încredințează pe ceilalți localnici, printre ei Park Seo-joon și Park Bo-young, să alunge „gândacii” străini și să protejeze ce este al lor – indiferent de cost.

1. Train to Busan (2016)

O senzație globală de box office care a dezlănțuit o hoardă de filme cu zombi și emisiuni care continuă până în ziua de azi – de parcă am mai avea nevoie de ceva – Train to Busan este unul dintre cele mai bune filme de groază din memoria recentă.

Îi are în rolurile principale pe Gong Yoo și Ma Dong-seok în rolul pasagerilor prinși la bordul unui tren invadat de zombi.

SURSA

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Ne puteți urmări și pe contul de Instagram sau Facebook.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *