Impresii despre F4, varianta thailandeză a Boys Over Flowers

Recent s-a lansat F4, varianta thailandeză a popularei drame Boys Over Flowers. Acest serial a fost prima kdramă pe care am văzut-o, de aceea mă leagă amintiri frumoase de ea și îmi va rămâne întotdeauna în suflet. Există bineînțeles mai multe variante, japoneză, chineză, taiwaneză însă nu am văzut până acum una thailandeză. În afară de varianta coreeană, mie mi-a plăcut cel mai mult varianta chineză, Meteor Garden. Iar când am aflat că a apărut varianta thai, nu puteam rata ocazia de a vedea cum au transpus ei povestea. Am urmărit primele 3 episoade, iată informații despre serial și impresiile mele.

Povestea cult din Boys Over Flowers se bazează pe o manga japoneză, numită Hana Yori Dango și după cum spuneam, avut multe adaptări de-a lungul anilor: Taiwan Meteor Garden (2001), Japonia Hana Yori Dango (2005), Coreea Boys Over Flowers (2009), China Meteor Garden (2018) și cea mai recentă, F4 Thailand, lansată la finalul lui 2021.

După primele episoade urmărite, F4 mi se pare mai matură, mai întunecată chiar, atât ca stil de montaj, ținute, culori folosite cât și joc actoricesc. Mi se pare normal, au trecut mulți ani de la prima variantă și drama trebuia „adusă” în prezent. Senzația mea este că încearcă să trateze și subiectul bullying dintr-o perspectivă mai matură și contemporană, cu care să rezoneze adolescenții din ziua de azi și mai ales să învețe niște lecții de acolo. Acum să vedem dacă le reușește până la final, începutul este destul de promițător.

În mijlocul cunoscutului triunghi amoros este Gorya, rol interpretat de modelul Tontawan Tantivejakul, iar Jirawat Sutivanisak joacă rolul lui Ren, calmul „second lead” și Hirunkit Changkham în rolul lui M.J., „liderul” F4. Drama este o coproducție între 2 companii de producție TV thailandeze, GMMTV și Parbdee Taweesuk Productions, iar regizorul este Patha Thongpan, cunoscut pentru una dintre cele mai populare drame thailandeze The Gifted (2018).

Plusuri (+)

+ majoritatea actorilor arată mai bine decât în variantele coreeană, japoneză, chinezească sau taiwaneză

+ ținutele personajelor sunt mai cool, dar asta și pentru că este o producție recentă. Pentru că spre exemplu, în varianta chinezească, Meteor Garden, la fel, personajele sunt îmbrăcate mai bine, mai actual.

+ situațiile prin care trec personajele precum și dialogurile par mai reale, mai bine ancorate în realitate. Variantele coreeană și japoneză sunt mai copilăroase, situațiile exagerate, desprinse de realitate. Aici dialogurile par mai naturale.

+ jocul actoricesc este o idee matur, însă mă aventurez să spun că actorii nu sunt atât de buni, par puțin falși în interpretare. Apreciez intenția de maturitate, dar lipsește ceva.

Minusuri (-)

– spuneam la plusuri că jocul este mai matur și situațiile par mai realiste, însă poate din cauza asta serialul și-a pierdut din drăgălășenie… variantele vechi erau mai copilăroase și drăgălașe, te duceau cu gândul la un desen animat.

– încă nu am văzut chimie între protagoniști, dar este adevărat că mai au timp de recuperat, drama este abia la episodul 3.

– protagonista este cam delicată și plângăcioasă. Nu mă înțelegeți greșit, sunt și părți bune în asta, pentru că de exemplu la varianta coreeană protagonista m-a enervat la maxim. Însă aici parcă este prea delicată pentru acest personaj care totuși se vrea a fi o fată „bătăioasă” ce nu se lasă intimidată.

Una peste alta vă recomand drama, merită văzută măcar de dragul nostalgiei, dar și pentru că actorii, decorul, ținutele arată foarte bine.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *