5 personaje din folclorul coreean care apar des în drame și legenda lor

Multe drame coreene ne captivează prin poveștile supranaturale pline de imaginație și unice. Iar scenariștii se inspiră pentru dramele fantasy din folclorul coreean, din diverse mituri și legende care circulă la ei de sute de ani. Coreenii cunosc aceste legende, însă pentru noi majoritatea sunt necunoscute și de aceea am fost curioasă și am dorit să aflu mai multe lucruri despre legendele lor și creaturile precum haetchi, goblin sau gumiho, care apar frecvent în serialele lor. Din ce am văzut, legendele sunt mult mai întunecate comparat cu felul în care sunt prezentate în drame. Vă povestesc mai multe în acest articol.

1. Goblin (dokkaebi)

Goblinul este cunoscut și sub numele de dokkaebi în mitologia coreeană și este o creatură populară în cultura lor. Se spune că dokkaebi are un statut de zeu și intervine în viața muritorilor atunci când aceștia au nevoie. Sursele istorice spun că în trecut acest zeu era venerat de către pescari, care se închinau la el înainte să pornească în larg pentru a pescui. De asemenea, legenda spune că goblinul ademenea și vrăjea femeile, ducându-le la pierzanie. Goblinul apare des în drame și filme, dar probabil cea mai celebră „apariție” este cea din drama Guardian: The Lonley and Great God.

2. Grim Reaper/ Doamna cu coasa (jeoseung saja)

La fel ca în majoritatea culturilor, Grim Reaper simbolizează moartea, însă personajul este portretizat diferit la coreeni. Nu poartă o pelerină și o coasă în mână, cum vedem în filmele de la Hollywood, nici nu este „doamnă” precum la noi, ci este un bărbat cu o pălărie neagră, specifică erei Joseon. Se spune că goblinul este ghidul oamenilor către viața de dincolo și acest personaj a apărut în numeroase drame precum GoblinArang and The MagistrateBlack și 49 Days, și în filmele din seria Along With The Gods

3. Nine-tailed fox (gumiho)

Conform legendelor coreene, dacă o vulpe trăiește mai mult de 100 de ani, devine gumiho, un spirit capabil să ia diverse forme, în special cea a unei femei frumoase care ademenște bărbații pe calea pierzaniei. De-a lungul anilor, legenda gumiho a fost folosită des în diverse filme sau seriale, însă adaptată. În loc de o creatură fioroasă care omoară bărbații, gumiho este portretizată în filme drept o femeie frumoasă cu puteri magice. Poate cea mai celebră dramă care a adaptat această legendă este My Girlfriend is a Gumiho, cu Lee Seung-gi și Shin Min-ah în rolurile principale. Însă Gumiho nu este portretizată întotdeauna ca femeie – în drama Tale of Gumiho, creatura este un bărbat jucat de Lee Dong-wook. Legenda este atât de populară încât apare și în emisiuni TV, precum Running Man – într-un episod, participanții au primit drept provocare să adune 9 cozi de vulpe ascunse în diverse locuri pentru a câștiga runda.

4. Fantoma virgină (cheonyeo gwishin)

Deși întâlnim multe gwishin (fantome) în legendele coreene, cea mai populară este fantoma virgină – cheonyeo gwishin. Acestea reprezintă sufletele femeilor care au murit virgine și pe vremuri această legendă era folosită pentru a speria tinerele fete și a le convinge să se mărite cât mai repede. Ați văzut în k-drame cât de important este măritișul pentru femeile coreene, deci nu mă mir că aceștia se folosesc de legende pentru a „speria” fetele și a le convinge să urmeze tradiția de a se căsători. Oh My Ghost și Arang and the Magistrate sunt printre cele mai cunoscute drame unde vedem această legendă în acțiune.

5. Haechi

Haechi, cunoscut și drept Haetae, este o creatură mitică ce se spune că își are originea în China. Seamănă cu un leu dar acoperit de solzi care arată ca o armură. În Coreea, haechi este considerat un gardian al poporului care menține pacea și bunăstarea în țară. De aceea, în timpul dinastiei Joseon, mulți oficiali foloseau această creatură drept simbol încrustat pe hainele lor, reprezentând dreptatea. În 2008, haechi a fost desemnată drept figura reprezentativă a orașului Seul, iar o statuie a sa poate fi găsită în la intrarea în Gyeongbokgung Palace

Legenda a inspirat multe drame, printre care Haetchi, The beggining.

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România sau abonează-te la canalul de YouTube unde vorbesc despre K-POP, K-Drama și cultura coreană. Mă puteți urmări și pe contul de Instagram, unde recomand o mulțime de cărți de autori asiatici, sau despre cultura asiatică.

Facebook Comments

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *