Recenzie Kim Jiyoung, Born 1982, cartea fenomen ecranizată cu Gong Yoo și Jung Yu Mi în rolurile principale

Cho-Nam Joo, autoarea cărții  este o fostă scenaristă de seriale coreene ce a devenit scriitoare. Cartea a fost ecranizată în 2019 cu Jung Yu Mi în rolul lui Kim Jiyoung.

foto Korea Times

Kim Jiyoung, Born 1982 (tradus: Kim Jiyoung, Născută în 1982) este o carte molcomă cu subiect incandescent. O carte ce curge lin, despre viața comună a unei soții și mame născute în ‘82 care prezintă prin povestea ei însă, viața femeilor din Coreea de Sud. La început am crezut că nu o să îmi placă, după odiseea din singura carte coreeană citită înainte, Pachinko, și dramatica viață a eroinei Sunja, Kim Jiyoung, Born 1982 mi-a părut cam ușurică. Dar între timp am înțeles de ce a devenit un fenoment în țara sa și nu numai. 

Citește și articolul Pachinko, o carte extraordinară, care va fi ecranizată cu Lee Min Ho în rolul principal.

Lecțiile pe care le-am învățat din povestea copilăriei, adolescenței și tinereții lui Kim Jiyoung

De fapt, e cumva impropriu spus le-am învățat, le știam de mult, dar mi-a prins bine să le găsesc ascunse în paginile acestei minunate cărți , pentru a le pune în aplicare în propria mea viață de femeie și de mamă de fată:

  • Modul în care fetițele aleg să copilărească, să se joace, are legătură și cu modul în care sunt îmbrăcate. Multe dintre ele aleg să nu alerge, să nu se aventureze, să nu se joace diferite sporturi și pentru că pantofiorii pe care îi poartă, rochițele, fustițele lor sunt inconfortabile pentru astfel de activități în aer liber.Îmbracă-ți fetiță în haine lejere care să o ajute să exploreze, să experimenteze, să se miște în largul ei. Îi va da și mai multă încredere în ea.
  • Într-un loc/grup în care nu sunt multe femei, femeile existente deja acolo au cumva o datorie morală să susțină noile fete ce intră în acel loc/grup și să le facă să se simtă confortabil. Având suport și sprijin de la celelalte femei din grup, fetele nou venite tind să se simtă mai bine și să rămană pe termen lung intr-un loc/job. Fii alături de colegele tale, mai ales de cele noi!
  • De multe ori când într-un grup de bărbați intră o femeie, bărbații tind să o protejeze și să îi ofere tratament special. Deși gestul e drăguț și intenția  bună, mai ales când e vorba de un colectiv de muncă,  femeile nu au nevoie de tratament special ci de oportunități egale și de șansa să evolueze. Asigură-te că bărbatii din jurul tău știu asta.
  • Când ajung într-un mediu nou, femeile tind să preia, fără să li se ceară acest lucru, din micile responsabilități din jurul unui birou (aduc cafele pentru colegi, spală vasele din chiuveta, etc). Spre deosebire de femei, bărbații nu au înclinația să facă asta și bine fac. Fii ca ei! 🙂
  • Ca femeie, ai datoria să faci locul/grupul în care ești sau pe care îl lași mai bun pentru femeile ce vin după tine. Nu accepta lucruri de neacceptat, oamenii se vor obișnui cu astfel de comportamente și vor perpetua greșelile și cu noile colege. 
  • O femeie nu ar trebui să fie împinsă de la spate de soț sau oricine altcineva să facă un copil, ea trebuie să fie de acord din toată inima, pentru că impactul principal o să fie asupra corpului și vieții ei.
  • Atunci când un tată stă cu copilul lui, el nu ‘’ajută mama’’ ci își creste copilul așa cum este responsabilitatea lui să o facă.
  • Să rămâi singură acasă cu copilul nou-născut este o muncă titanică ce nu este apreciată suficient. Este extrem de obositoare această responsabilitate, fizic dar și psihic. 
  •  Trebuie să ne apreciem mamele care au ales să își pună cariera pe locul doi sau chiar să își încheie carierele pentru a ne crește, nu există sacrificiu mai mare. 

Cartea a creat un val de ură în Coreea

Cartea a creat un fenomen în Coreea de Sud, având ca endorseri multe celebrități printre care și RM de la  BTS. Deși a vândut foarte mult, cartea a fost și extrem de controversată pentru că a deschis răni adânci despre egalitatea de sexe într-o țară care desi economic este foarte dezvoltată, are încă foarte multe de învățat despre cum trebuie tratate femeile acasă dar și în societate.  Actrița Jung Yu-mi care a jucat în rolul lui Kim Jiyoung în ecranizarea cărții a primit sute de mesaje pline de ură de la cei care susțin mișcarea anti-feministă în Coreea în ziua în care a fost anunțat că va juca rolul principal. La fel s-a întâmplat cu toate celebritățile femei care au spus că au citit sau au promovat cartea, inclusiv cântăreața Irene de la RED VELVET, Choi Soo-young de la Girls Generation, AOA Seol-hyun și Yuna de la AOA, dar și actrițele Nam Ji-hyun ( o știți din serialele Queen Seondeok, Suspicious Partner, 100 Days My Prince) și Jung Ryeo-won (din serialul My Name Is Kim Sam-soon).

imagini din film, credit K-Starz Live

Asemănarea cu serialele coreene contemporane

Desi unele lucruri păreau greu de înghițit, nu m-au mirat, serialele coreene ating des problemele cu care se confruntă femeile din Coreea de Sud, unele mai subtil și altele mai puternic. Îmi amintesc de exemplu de Kang-Dan-I din Romance is a Bonus Book și cât de greu îi este să se angajeze după hiatusul de 9 ani în care și-a crescut fetița fără a avea un job, sau de Jin-ah din Something in The Rain și colegele ei de la muncă care trebuie să îndure cină după cină cu șefii lor care nu ezită să le atingă nepotrivit sau să facă glume nepotrivite, sau de toate eroinele care sunt bruscate sau asaltate de diferiți bărbați ca și cum e ceva comun. Kim Jiyoung, Born 1982 atinge toate aceste subiecte și mult mai multe. Mi-am dat seama că de fapt așa sunt și serialele coreene setate în timpurile noastre, par ușoare, nimic extrem de dramatic nu se întâmplă în ele, dar prin reprezentarea vieții de zi cu zi a coreenilor, te introduc în cultura lor și în probleme societății coreene. 

Poti cumpara cartea in limba engleza pe Emag AICI.

https://www.youtube.com/watch?v=uUqsGBspxU4

Pentru a nu rata noutățile din lumea K-Drama & K-POP, alătură-te grupului nostru de Facebook K Drama România.

Facebook Comments

About the author

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *